Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Italiji predloženo da se unutar stadiona sagrade zatvorske ćelije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sagradimo zatvorske ćelije na nogometnim stadionima u koje će se zatvoriti one koji počine kazneno djelo, predložio je predsjednik talijanske Nogometne lige (Lega Calcio), Antonio Matarrese.

Mataresse je to predložio na margini predstavljanja kampanje protiv nasilja na stadionima, koju je predstavio ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni poslije nereda koji su izbili već u prvom kolu ovogodišnjeg prvenstva. Matarrese je svoj provokantni prijedlog obrazložio potrebom da se snažno odgovori na nerede koje organiziraju nasilnici, a među kojima su često i kriminalci.

Pročitajte i ovo Policija u BiH, ilustracija Incident kod Mostara Navijače Zrinjskog optužili da su pretukli četvoricu bošnjačkih mladića: Udarili im u auto i izgurali ih s ceste Barbara Štrbac, reporterka Nove TV Dnevnik Nove TV u Ateni Barbara Štrbac otkriva što dalje čeka uhićene Hrvate u Grčkoj: "To je ovdje vrlo ozbiljno kazneno djelo"

- Potrebno je primijeniti zakone, a ako treba i postaviti zatvorske ćelije na stadionima. Na taj način se odmah mogu zatvoriti oni koji počine kazneno djelo i zatim ih prebaciti u zatvore. Ili ćemo biti jaki ili ćemo se predati, a mi se ne želimo predati, objasnio je Matarrese svoj prijedlog.

Ministar unutarnjih poslova Maroni već je predložio zakon kojim bi se nasilni navijači kažnjavali kao kriminalci, a sada je predložio i kampanju protiv nasilnih navijača pod geslom "Nasilni navijači, kukavice posljednjeg stadija". Snimljeni spot 'vrtjet' će se na talijanskim televizijama, a u drugom kolu prvenstva, u subotu i nedjelju, svi nogometaši prve i druge lige istrčati će na stadione u majicama na kojima će pisati "Stop nasilju".

Inače, Matarreseov prijedlog o ćelijama na stadionima se nije svidio UEFA-i čiji je glasnogovornik William Gaillard kazao kako je bolje "spriječiti dolazak nasilnika na stadione nego stavljati ih u kaveze". Gaillard je za europsko koordiniranje u zaustavljanju nasilnih navijača kako oni ne bi prelazili granice.

U Italiji ima oko 60.000 nasilnih navijača, huligana, okupljenih u više od 700 ultraških navijačkih skupina. Većina je politički orijentirana krajnje desničarski. Od 1962. do danas ubijeno je 21 navijača ultraša, a u veljači 2007. u sukobu između nasilnih navijača i policije u Cataniji ubijen je policajac Filippo Raciti (38), nakon čega je zaustavljeno prvenstvo i uvedene su stroge mjere, koje su sada pooštrene stavljanjem nasilnika na istu razinu s kriminalcima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene