Šestogodišnja istraga neriješenog slučaja izdaje Anne Frank otkrila je iznenađujućeg mogućeg osumnjičenika za smrt autorice najpoznatijeg dnevnika na svijetu, koja je otkrivena u skrovištu i umrla od tifusa u nacističkom koncentracijskom logoru 1945. godine.

Galerija Dnevnik Anne Frank Anne Frank Anne Frank +0 Anne Frank sa sestrom Margot

Relativno nepoznatu osobu, židovskog javnog bilježnika Arnolda van deen Bergha, imenovao je tim sastavljen od umirovljenog FBI-jeva agenta Vincenta Pankokea i oko 20 povjesničara, kriminologa i stručnjaka za podatke.

Više od 75 godina nakon nacističkog upada u tajni dio kuće u Amsterdamu istraživači su otkrili da je "vrlo vjerojatno" Van den Bergh izdao obitelj Frank kako bi spasio vlastitu obitelj, rekao je član istraživačkog tima Pieter van Twisk za dnevni list NRC u ponedjeljak.

Anne je otkrivena 4. kolovoza 1944. nakon dvije godine skrivanja.

Miep Gies, koja je pomagala obitelji, čuvala je Annin dnevnik na sigurnom sve dok ga nije objavio Annin otac, Otto, 1947., dvije godine nakon što je Anne umrla u logoru Bergen Belsen u dobi od 15 godina.

Dnevnik Anne Frank preveden je na 60 jezika i ima milijune čitatelja širom svijeta.

Pokušaj identificiranja izdaje nije trebao dovesti do kaznenog progona, već rješavanja jednog od najvećih nerazjašnjenih misterija u Nizozemskoj u Drugom svjetskom ratu.

Koristeći tehnike Big Data istraživanja, sastavljena je glavna baza podataka s popisima nacističkih suradnika, doušnika, povijesnih dokumenata, policijskih evidencija i prethodnih istraživanja kako bi se otkrili novi tragovi.

Deseci scenarija i lokacija osumnjičenika prikazani su na karti kako bi se identificirao izdajnik, na temelju saznanja o skrovištu, motivu i prilici.

Nalazi novog istraživanja bit će objavljeni u knjizi kanadske autorice Rosemary Sullivan, "Izdaja Anne Frank", koja će biti objavljena u utorak.

Prošlih desetljeća navođeni su deseci osumnjičenika, ali nikada prije nisu bile tako opsežno primijenjene moderne istražne tehnike za identifikaciju osumnjičenika.  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju