Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed boraca Armije BiH

U incidentu ispred parlamenta BiH teško ozlijeđen Zoran Čergar, legenda ratne obrane Sarajeva

Policija BiH (Foot: Arhiva/AFP)
Policija BiH (Foot: Arhiva/AFP)
Ispred Parlamenta FBiH zabilježen je u utorak incident u kojem su ranjena tri policajca. Među ozlijeđenima je Zoran Čegar, zamjenik zapovjednika FUP-a koji je sudjelovao u ratnoj obrani Sarajeva, javlja BiH portal.

Skupina demobiliziranih boraca Armije BiH u utorak su pokušali silom ući na sjednicu Zastupničkog doma FBiH, pri čemu su se sukobili s policajcima zaduženima za red i sigurnost u i oko zgrade Parlamenta FBiH.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

Portal Dnevnik.ba prenosi kako je jedan od boraca Armije BiH, Zeničanin, Hajriz Doglod zaprijetio donošenjem bombi i sa skupinom prosvjednika pokušao probiti policijski kordon kako bi ušli na sjednicu Zastupničkog doma.

Nakon toga je došlo do fizičkog obračuna između prosvjednika i policije, u kojem su prosvjednici metalnim držačima zastava udarali policajce i teško ozlijedili dvojicu i lakše jednog, javlja portal.

Među teško ozlijeđenima je i Zoran Čergar, zamjenik zapovjednika FUP-a koji je sudjelovao u ratnoj obrani Sarajeva. Napadači su mu, kako javlja portal, slomili rame te teško ozlijedili vrat i glavu.

Spomenuti prosvjednik Hajriz Doglod, zenički je borac Armije BiH s debelim policijskim dosjeom, piše Dnevnik.ba, kojem je izvor iz FUP-a potvrdio kako je Hajrić nekoliko puta privođen zbog dovođenja u vezu s terorizmom i nelegalnog posjedovanja oružja. Pretresom FUP-a 2013. godine je kod Dogloda pronađeno i oduzeto: 31 kilograma raznih vrsta eksploziva, 30 ručnih bombi, tri strojnice M-53, puška M-48, automatska puška Kalašnjikov, puška argetinka, 3.578 streljiva raznog kalibra, kolut sporogorećeg štapina, dvije UKT stanice, osam MRUD mina, šest CS bombi, inicijalne kapsule, 20 okvira za streljivo, te drugi predmeti i vojna oprema.

Među prosvjednicima je bilo još nekoliko osoba s kriminalnim dosjeom, a prosvjed je sa sigurnosnog stajališta ranije ocijenjen rizničim.

Zbog čega su borci Armije BiH uopće prosvjedovali, upitali smo novinarku Dnevnik.ba Gloriju Lujanović, koja je pratila taj događaj.

"Ti prosvjedi su se intenzivirali u posljednjih nekoliko mjeseci. Većina tih prosvjednika su borci Armije BiH, koji su nezadovoljni financijskim naknadama države i imaju pomalo nadrealne zahtjeve, poput toga da im se svaki dan proveden u ratu u BiH treba posebno platiti", ističe Lujanović.

Ipak, Lujanović smatra kako je u pitanju i nešto više od toga. "To je jedna politička diverzija, jer BiH u ovom trenutku treba implementirati presude Ustavnog suda vezane za promjenu izbornog zakona pa onda politika u Sarajevu na svaki mogući način izmišlja događaje. Taj prosvjed nije bio najavljen", rekla je Lujanović.

Dodaje na kraju da je napadnuti Čegar bio možda jedina osoba u Sarajevu koja je komentirala presudu "šestorci iz BiH" i koji je rekao da Hrvatska nije bila agresor.

Protiv Čegara je nedavno pokrenut i disciplinski postupak zbog intervjua nakon presude hercegbosanskoj šestorci u kojem je kazao kako Hrvatska nije bila agresor na BiH i da je spasila na desetine izbjeglica bošnjačke nacionalnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene