Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKE NAJAVE

Reporterka Dnevnika Nove TV nakon završenog političkog dijela klimatskog samita: "Investirat ćemo više od četiri milijarde eura u modernizaciju željeznica"

Aktualno Galerija Klimatske promjene: Ilustracija - 1 Klimatske promjene: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Klimatske promjene: Ilustracija - 2 Klimatske promjene: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Klimatske promjene: Ilustracija - 3 Klimatske promjene: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Güttler - 2 Ivan Güttler - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Barbara Štrbac Galerija 1/5 >>
Rat u Ukrajini razlog je za još brže djelovanje kad je o klimatskim promjenama riječ, poručio je britanski premijer sa samita u Egiptu gdje je u utorak posljednji dan sastanka na vrhu šefova država i vlada.

Hrvatsko izaslanstvo na samitu COP27 je predvodio predsjednik Vlade Andrej Plenković, a sve prati reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

"Premijer Plenković sudjelovao je na dva okrugla stola, a održao je i niz bilateralnih sastanaka. Sastao se tako s novim britanskim premijerom Rishijem Sunakom, talijanskom premijerkom Meloni, španjolskim Pedrom Sanchezom, grčkim Mitzotakisom te s egipatskim premijerom. Plenković je održao i govor na konferenciji. Kazao je kako je samo rat u Ukrajini ubrzao tu zelenu tranziciju, ali i da to iziskuje daljnja sredstva. Naglasio je da trebamo, u okolnostima u kojima i plin i nafta postaju oružje, djelovati s onima kojima dijelimo iste vrijednosti", izvijestila je Štrbac iz Egipta.

"Naši građani su postali istinski svjesni potrebe za ublažavanjem posljedica klimatskih promjena. Više od 80 posto ih vjeruje da trebamo djelovati kako bismo spriječili štetne posljedice na ljude i okoliš. Dvije trećine naše proizvodnje struje i energije dolazi od obnovljivih izvora, što ujedno čini trećinu ukupne konačne potrošnje energije", rekao je premijer Plenković.

Pročitajte i ovo Govor premijera Andreja Plenkovića na klimatskom skupu COP27 - 2 COP27 Premijer Plenković održao govor na klimatskom skupu: Najavio veliku promjenu u željezničkom prometu

Pročitajte i ovo António Guterres COP27 Dramatičan nastup šefa UN-a na klimatskom samitu: "Ili pakt o solidarnosti ili kolektivno samoubojstvo"

"U idućem desetljeću ćemo investirati više od četiri milijarde eura u modernizaciju željeznica. Do 2032. ćemo uvesti vozni park baterijskih električnih vlakova. Hrvatska će osnovati Nacionalni centar za klimatsku i ekološku tranziciju kao centar ekspertize za sve sudionike. Zato što je priroda naš najbolji saveznik, u svim svojim potezima prvo dajmo prednost rješenjima temeljenima na prirodi", zaključio je Plenković u Egiptu.

"U utorak završava onaj politički dio, a od srijede je klimatska konferencija prepuštena stručnjacima. Oni će pokušati naći najbolja rješenja u okviru onoga što je zadala politika, i u okviru financijskih sredstava koja su dobili na raspolaganje. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene