Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ostavio živopisno naslijeđe

U dobi od 94 godine umro bivši filipinski predsjednik Fidel Ramos

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši filipinski predsjednik Fidel Ramos, koji je vodio zemlju kroz rijetko razdoblje mira i napretka Filipina, umro je u nedjelju u dobi od 94 godine, objavili su visoki dužnosnici.

Ovaj karijerni vojnik krhka izgleda, kojega su Filipinci kolokvijalno zvali "Eddie", bio je predsjednik države od 1992. do 1998. godine.

"S velikom tugom doznajemo da je umro bivši filipinski predsjednik Fidel V. Ramos", rekla je Trixie Cruz-Angeles, glasnogovornica aktualnog predsjednika Ferdinanda Marcosa mlađeg, sina i imenjaka pokojnoga filipinskog diktatora Marcosa. Ferdinand Marcos je prošli mjesec stupio na novu funkciju.

Ramos je "za sobom ostavio živopisno naslijeđe. Povijest će ga pamtiti po sudjelovanju u velikim promjenama u našoj zemlji, kao vojnog časnika i vrhovnog zapovjednika vojnih snaga", dodala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSLJEDNJI POZDRAV Preminuo Karl Gorinšek, ratni zapovjednik obrane istočne Slavonije i Baranje

Ramos je bio borac tijekom ratova u Koreji i Vijetnamu. Postao je heroj za mnoge jer je prebjegao iz Marcosove vlade, gdje je vodio nacionalne policijske snage, potaknuvši diktatorov pad tijekom narodnog ustanka protiv njegove vladavine 1986. godine.

Drugi mu pak ne opraštaju ni ne zaboravljaju ulogu u provođenju izvanrednog stanja pod Marcosovim režimom.

Očekuje se da će Ramosova obitelj priopćenje o njegovoj smrti objaviti kasnije u nedjelju. Uzrok smrti još nije objavljen.

Pročitajte i ovo Ilustracija "STANIMO TOME NA KRAJ" Smrt poznate liječnice koja je promovirala cijepljenje protiv korone šokirala susjede: "Ti ljudi su je plašili, prijetili joj..."

Izaslanstvo Europske unije na Filipinima izrazilo je sućut, opisujući Ramosa kao "predanog državnika" koji je "bio stup demokracije".

Fidel Ramos prvi je protestant koji je došao na najvišu dužnost u ovoj većinski katoličkoj zemlji, unatoč protivljenju nekih članova Katoličke Crkve.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene