Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Abu Qatada

U Britaniji uhićen muslimanski klerik zbog kršenja uvjetne slobode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radikalni muslimanski klerik Abu Qatada nekoliko dana prije no što će britanska vlada započeti prizivni postupak protiv odluke suda koja je spriječila njegovu deportaciju u Jordan uhićen je u Londonu.

Abu Qatadu su britanske vlasti optužile da predstavlja sigurnosni rizik i da je nadahnuo jednog od sudionika terorističkog napada 11. rujna 2001. na SAD, u Jordanu, gdje je rođen, tražen je zbog optužbi za terorizam.

Niz britanskih vlada godinama se pokušava riješiti klerika koji je od prvog uhićenja 2001. više puta zatvaran i uvjetno puštan te je sada na uvjetnoj slobodi pod strogim uvjetima koji uključuju i 16-satni policijski sat.

U posljednjem u nizu pravnih blokiranja njegove deportacije Posebno prizivno povjerenstvo za useljeništvo presudilo je u njegovu korist u studenom prošle godine. Qatada tvrdi da bi mu se u Jordanu moglo nepošteno suditi zbog dokaza pribavljenih mučenjem.

>> Izlazak Velike Britanije iz EU će skupo stajati London

'Britanska agencija za nadzor granica uhitila je 52-godišnjeg muškarca iz sjevernog Londona zbog navodnih kršenja uvjeta slobode koje je odredilo Posebno prizivno povjerenstvo za useljeništvo', rekao je u subotu glasnogovornik britanskog ministarstva.

U skladu s praksom britanskih vlasti glasnogovornik nije želio potvrditi je li uhićeni Abu Qaatada ali nije ni zanijekao izvješća medija da je riječ o njemu. Glasnogovornik je rekao da se uhićene dogodilo u petak te da će povjerenstvo što je prije moguće razmotriti kršenje uvjeta.

U ponedjeljak bi se zbog žalbe vlade na odluku povjerenstva trebalo održati ročište na prizivnom sudu. Nije jasno je li Qatadino uhićenje povezano s predstojećim prizivnim postupkom.

Klerika koji je Jordanac palestinskog podrijetla jednom je španjolski sudac okarakterizirao kao 'desnu ruku Osame bin Ladena u Europi'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić ex. Rimac Udarac za obranu Visoki kazneni sud o slučaju Josipe Pleslić: "Obrana je imala vremena iznijeti svoje argumente" Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene