Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tanzanijski znanstvenici razvijaju novu zamku za komarce, poglavito one koji prenose malariju, a glavni je sastojak miris ljudskih nogu.


Miris ili, bolje rečeno, smrad ljudskih nogu postat će, čini se, najučinkovitiji način uništavanja komaraca. Tanzanijski znanstvenici, naime, razvijaju novu zamku za komarce, poglavito one koji prenose malariju, a glavni sastojak je miris ljudskih nogu. Ovakva zamka bi, prema njihovu istraživanju, trebala privući četiri puta više komaraca nego sami ljudi, a zatim bi se neugodnih krvopija riješila malom dozom insekticida, javlja britanski Telegraph.

Vezani članci Princ William (Foto: Getty Images) Trebao je to biti još jedan običan domjenak, a onda je princ William svima priredio veliko iznenađenje Slika nije dostupna Malarija pokosila pingvine usred Londona

U kombinaciji s mrežama protiv komaraca i raznim repelentima znanstvenici se nadaju da će se prijenos malarije, najvećeg 'ubojice' zemalja u razvoju, drastično smanjiti.

Na ovu pomalo bizarnu ideju znanstvenici su došli promatranjem koliko komarce privlače nošene smrdljive čarape. Uvjerili su dobrovoljce da im doniraju čarape, koje su nosili najmanje 10 sati, te su ih postavili u drvene kutije obložene insekticidom i objesili na prozore domova u ruralnoj Tanzaniji.

Dvogodišnji projekt kojim se pokušava smanjiti stopa zaraze malarijom odvija se u Institutu za zdravlje Ifakara u Tanzaniji pod pokroviteljstvom zaklade Billa i Melinde Gates i Grant Challangesa iz Kanade. Prema ranijim istraživanjima poznato je da komarce vodi njuh, a ne vid pa tako ne primjećuju razliku između ove novoosmišljene zamke i ljudi sve dok ne bude prekasno, a čak 74 do 95 posto komaraca koji su 'nasjeli' ne preživi susret sa zamkom. (Agencija VLM)