Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontroverzna odluka

Ključa uoči proslave neustavnog praznika: Dodik dovodi glumce iz Rusije, Zelene beretke prijete barikadama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti u Republici Srpskoj ove će godine problematično obilježavanje 9. siječnja kao dana tog entiteta organizirati puna dva dana unatoč presudi Ustavnog suda BiH koji je taj praznik proglasio neustavnim što je prouzročilo nove napetosti u zemlji.

Iz ureda predsjednika RS Milorada Dodika u četvrtak su medijima dostavili detaljni program obilježavanja 9. siječnja kojim je predviđeno da se u Banjoj Luci već od nedjelje 8. siječnja organizira cijeli niz manifestacija, uključujući liturgiju koju će predvoditi patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije te kazališnu predstavu zbog koje dovode glumce iz Rusije, odnosno iz kazališta u Sank Peteburgu.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Nema pomaka Vidno ljutit Dodik: "Razgovori koji su počeli u ponedjeljak ne vode nikamo. Svi su se vratili na početne pozicije" Milorad Dodik Ugrožena sigurnost Na Dodika se sprema atentat? "Sve je spremno, imaju i oružje"

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković u četvrtak je na konferenciji za novinare najavio da nedjeljnu proslavu planira "pojačati" dodatnim protokolom koji uključuje "hod časti", odnosno mimohod članova obitelji poginulih pripadnika vojske bosanskih Srba uz njihove fotografije.

U ponedjeljak je pak planirana parada u Istočnom Sarajevu kakva je ranije bila organizirana u Banjoj Luci. Tada bi u mimohodu pred Dodikom prolazile stotine naoružanih policajaca koje bi pratili pripadnici drugih službi poput vatrogasaca i hitne pomoći te različitih nevladinih udruga.

Postavljanje barikada na prilazima u Sarajevo

Upravo je ta najava prouzočila dodatne napetosti a iz nekih bošnjačkih udruga poput "Zelenih beretki" najavili su kako će pozvati svoje članove da se samoorganiziraju i postave barikade na prilazima Sarajevu ukoliko policija ne uspostavi kontrolne punktove kako bi nadzirala tko dolazi u Istočno Sarajevo.

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara u četvrtak je na te zahtjeve odgovorio konstatacijom kako ustav jamči slobodu kretanja po cijelom teritoriju BiH a postavljanje kontrolnih točaka na međuentitetskoj crti razdvajanja izrijekom je zabranjeno odredbama Daytonskog sporazuma.

"Svi pažljivo pratimo situaciju i apeliramo na pojedince, organizacije i predstavnike tijela vlasti da se suzdrže od bilo kakvih uvredljivih i zapaljivih izjava i komentara, a naročito ponašanja koja se mogu okarakterizirati kao izazivanje ili raspirivanje mržnje, razdora, straha i stanja nesigurnosti", kazao je Čampara za portal Klix.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sporan zakon Novi sukob zbog Dodika: "To je izravan udar na državu i institucije..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DODIK OVISI O SREĆI Odlučit će ždrijebom: Izborno povjerenstvo Dodiku osporilo kontrolni paket u parlamentu BiH

Ustavni sud: praznik vrijeđa osjećanja Hrvata i Bošnjaka

Obilježavanjem 9. siječnja kao dana RS vlasti u tom entitetu izravno krše presudu Ustavog suda BiH koji je u dva navrata odnosno 2015. i 2019. godine utvrdio kako je riječ o neustavnom prazniku protivnom Međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda jer on vrijeđa osjećanja Hrvata i Bošnjaka koji žive u tom entitetu.

RS je za dan entiteta odabrala podsjećanje na datum iz 1992. godine kada se dio zastupnika iz skupštine tadašnje SR BiH proglasio "skupštinom srpskog naroda" i uspostavio protuustavnu "srpsku republiku BiH" što je bio uvod u rat i masovne progone Hrvata i Bošnjaka s teritorija koji danas čini RS.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene