Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: M.M./ATAImages/Pixsell

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) u ponedjeljak je djelomice poništilo rezultate izbora zastupnika iz Republike Srpske (RS) u Dom naroda državnog parlamenta pa će konačna odluka o tome hoće li tamo kontrolni paket imati Milorad Dodik ovisiti o sreći, odnosno o izvlačenju kandidata žrijebom.


SIP-a je odlučio da je jedan glasački listić kojim su zastupnici u parlamentu RS-a prošlog tjedna odlučivali o zastupnicima iz tog entiteta u državnom Domu naroda ipak bio važeći, iako je bio popunjen na nepravilan način.

To znači da će se žrijebom odlučiti hoće li u Domu naroda Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) imati tri ili četiri od pet zastupnika ili će jedno od tih zastupničkih mjesta pripasti oporbenoj Partiji demokratskog progresa (PDP).

Dobije li PDP "na lutriji" tu poziciju, to će značiti kako će oporba imati dva zastupnika u Domu naroda parlamenta BiH jer je jedno zastupničko mjesto ranije dobila Srpska demokratska stranka (SDS).

Dom naroda parlamenta BiH čini po pet zastupnika iz reda sva tri konstituivna naroda. Tijelo ima velike ovlasti jer potvrđuje ili odbacuje sve zakone i odluke koje donosi Zastupnički dom.

Zbog dojave o bombi evakuiran šoping-centar Joker u Splitu - 2 Policija: "Sve dojave o bombama su lažne. Provodi se kriminalističko istraživanje"

Eventualna dva mjesta u klubu Srba, oporbi iz RS teorijski otvaraju mogućnost sudjelovanja u državnoj vlasti jer s tim glasovima mogu osigurati donošenje zakona, odnosno spriječiti blokade za kojima bi SNSD s četiri zastupnika mogao posegnuti ako bi ostao u oporbi.

Dodik je ranije načelno dogovorio koaliciju na državnoj razini s HDZ-om BiH te blokom bošnjačkih i građanskih stranaka predvođenim SDP-om BiH, no taj bi dogovor mogla pokvariti situacija u kojoj bi on ostao bez pune kontrole nad procesom donošenjam odluka u Domu naroda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju