Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izbori u crnoj gori

Kako BiH vidi Milatovićevu pobjedu? Dodik očekuje srpsku politiku, analitičari upozoravaju na govor u izbornoj noći

Ishod predsjedničkih izbora u Crnoj Gori u BiH je dočekan na različite načine, a komentari koji su uslijedili na tragu su ranije opredijeljenosti medija i političara, koji su otvoreno podržavali Jakova Milatovića odnosno Milu Đukanovića.

Istaknuti političari u BiH poput članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića otvoreno su podržavali Đukanovića i njegovu kampanju, a nakon što su objavljeni rezultati izbora, nisu se oglašavali, dok je srpska članica državnog vrha i predsjedateljica Predsjedništva Željka Cvijanović već u nedjelju navečer Milatoviću uputila srdačnu čestitku.

Izrazila je očekivanje kako će njegov predsjednički mandat doprinijeti boljim odnosima dviju država.

Komunikacija između Crne Gore i BiH na najvišoj razini praktično je bila blokirana otkako je Milorad Dodik kao član Predsjedništva BiH u mandatu od 2018. do 2022. vetom spriječio dolazak crnogorskog predsjednika Đukanovića u službeni posjet BiH, nezadovoljan politikom koju je zastupao.

Dodik, koji se ni u predizbornom razdoblju u Crnoj Gori nije sustezao od napada na Đukanovića te je također u nedjelju navečer, u svojstvu predsjednika Republike Srpske, poslao čestitku Milatoviću. U ponedjeljak je u izjavi novinarima otvoreno kazao kako od novog predsjednika Crne Gore očekuje da vodi prosrpsku politiku.

"Želim da Crna Gora bude usmjerena ka jačanju pozicije srpskog nacionalnog korpusa", kazao je Dodik te dodao kako je Đukanovića smatrao protivnikom srpskog naroda, pa ga stoga raduje poraz aktualnog predsjednika Crne Gore.

Mediji i analitičari u Federaciji BiH Milatovićevu pobjedu opisali su glavnom kao jačanje velikosrpske politike, iskazujući bojazan zbog mogućeg utjecaja na razvitak odnosa u regiji.

Analitičar i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz tako je ocijenio kako Milatović nije nikakav autentični političar, nego proizvod određenih centara moći, što je, kako ističe, pokazao i njegov "diletantski govor" u izbornoj noći kojim je pokazao da ne razumije bit političkog djelovanja.

Pročitajte i ovo Podgorica - 3 NOĆ PROMJENE VIDEO Ovako se slavilo u Crnoj Gori: Tri prsta, zastava Jugoslavije i pjesma o Kosovu

"Ne očekujem od Milatovića ništa dobro u politici. Mislim da pripada onim preambicioznim, gramzivim koji su sposobni politiku koristiti u osobne svrhe", izjavio je Kazaz za Dnevni avaz.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene