Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pristaše i prosvjednici

U Beogradu otvorena spomen-soba i otkriven spomenik četničkom vojvodi Draži Mihailoviću

U Beogradu je otvorena spomen soba i otkriven spomenik četničkom vojvodi Dragoljubu Draži Mihailoviću. Okupio se velik broj pristaša, ali i prosvjednici.

U Bregalničkoj ulici u Beogradu na mjestu nekadašnje obiteljske kuće Mihailovića otvorena je spomen-soba i postavljena skulptura. Na otvaranju je bio i unuk četničkog vojvode Vojislav Mihailović i pripadnici srpske pravoslavne crkve.

Spomenik Draži Mihailoviću otkrio je poznati srpski akademik Matija Bećković. Iza ove ideje su organizacije – Naša Drina i Boračka organizacija Srbije i Srpske koje vodi Igor Braunović. Okupljene je pozdravio poznatim četničkim pozdravom.

Igor Braunović, zastupnik u parlamentu Srbije (SPS) kaže kako je Mihailović rehabilitiran 2015. godine i izjednačen s partizanskim pokretom.

Marko Milosavljević, iz Inicijative mladih za ljudska prava se s tim ne slaže i poručuje kako je Mihailović ratni zločinac koji je dugo godina surađivao s okupatorima. Gradska komisija za spomenike nije se izjašnjavala jer je Sekretarijat za kulturu odbio zahtjev zbog nepotpune dokumentacije.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić, vojni analitičar Za Dnevnik Nove TV Vojni analitičar o snimci napada na bolnicu u Gazi: "Dvojbene su, ako se radi o zrakoplovnom udaru, širina i dubina kratera"

Tijekom otvaranja spomen-sobe zbog velikog broja ljudi bila je zatvorena i ulica. Kontraprosvjednici bili su u blizini, ali policija je spriječila njihov dolazak do same kuće.

Kampanju rehabilitacije i glorifikacije Draže Mihailovića osudio je i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji kao i zeleno-lijevi fornt.
 

Detalje otkrivanja spomenika pogledajte u videoprilogu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene