Otmica broda, ilustracija (Foto: AFP)
Otmica broda, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Brod u vlasništvu norveške brodarske kompanije J. J. Ugland u subotu su zaposjeli pirati dok je bio na sidrištu ispred obala Benina te su oteli devetero članova posade, priopćila je u nedjelju norveška tvrtka.


Preostali članovi posade na brodu MV Bonita izvijestili su o događaju lokalne vlasti i brod je kasnije u subotu pristao u luku Cotonou, navela je tvrtka. Tvrtkin tim za hitne situacije poduzima potrebne radnje i planira poteze te je u kontaktu s relevantnim vlastima. Ugland je u kontaktu s obiteljima članova posade i nastavit će ih dalje informirati, navodi se u priopćenju kompanije.

Vezani članci (Foto: Kristin Palitza/DPA/PIXSELL) Nakon sedam godina nije više imao ni nadu, a onda je primio poziv: ''Tata, tata, jesi li to ti'' Damir Zec, profesor sigurnosti na moru (PFRI), i Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Profesor sigurnosti na moru otkriva kad počinju pregovori s piratima i što vlasnik broda ne smije učiniti

Daljnje obavijesti bit će dane ovisno o dostupnosti novih informacija, navela je brodarska kompanija. Lučke vlasti u Beninu objavile su da su pirati oteli devetero članova posade, koji su svi filipinski državljani, a to je kasnije za jedan norveški list potvrdio i glasnogovornik brodarske kompanije.

Gvinejski zaljev, koji se prostire od Kameruna do Liberije, postao je najopasnija pomorska zona na svijetu, a napadi na brodove i traženje otkupnine za oslobađanje posade relativno su česti. Piratstvo u Gvinejskom zaljevu ozbiljno je poremetilo međunarodni pomorski promet u tom dijelu svijeta izazvavši štete za svjetsko gospodarstvo mjerene u milijardama dolara. (Hina)