Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MANJA OD NOVČIĆA

Igla u plastu sijena ipak je bila dovoljno velika: Pronađena opasna radioaktivna kapsula

Pronađena nestala radioaktivna kapsula
Pronađena nestala radioaktivna kapsula Foto: Savezna vlada Zapadne Australije
Australske vlasti pronašle su radioaktivnu kapsulu koja je nestala u Zapadnoj Australiji nakon što je ispala iz kamiona, zbog čega je pokrenuta istraga na 1400 kilometara dugoj ruti.

Australske vlasti u srijedu su pronašle radioaktivnu srebrnu kapsulu veličine 8 x 6 mm koja je izgubljena negdje duž dugačke pustinjske autoceste u najvećoj australskoj državi Zapadnoj Australiji, izvijestio je BBC

Potraga je trajala tjedan dana, a rudarska tvrtka Rio Tinto objavila je u ponedjeljak ispriku rekavši da podržava napore vlade savezne države da pronađe kapsulu koja sadrži cezij-137, visokoradioaktivnu tvar koja se koristi u rudarskoj opremi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ušli u skladišni prostor Ukrajina tvrdi da su Rusi ukrali 133 radioaktivnih tvari iz Černobila: "Čak i mali dio ove aktivnosti je smrtonosan"

Stručnjaci su upozorili na to da cezij-137 može stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme za ljude koji dođu u kontakt s njim: kožne opekline, bolest zračenja i potencijalno smrtonosne rizike od raka, posebno za one koji su nesvjesno izloženi dulje vrijeme.

Radiation Services WA, tvrtka koja pruža savjete o zaštiti od zračenja, kaže da bi jednosatno stajanje unutar jednog metra od kapsule dalo oko 1,6 milisiverta (mSv), što odgovara 17 standardnih rendgenskih snimaka prsnoga koša.

Podizanje kapsule uzrokovalo bi "ozbiljno oštećenje" prstiju i okolnog tkiva, stoji u priopćenju tvrtke. Incident je bio šok za stručnjake jer je rukovanje radioaktivnim materijalima poput cezija-137 regulirano strogim protokolima transporta, skladištenja i odlaganja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna totalna logistička blamaža U Černobilu potpuna katastrofa: Ozračeni ruski vojnici hitno se prevoze u Bjelorusiju na liječenje

Iz Rio Tinta izvijestili su da su provjerili sve ceste koje ulaze i izlaze iz rudnika Gudai-Darri na sjeveru Zapadne Australije, gdje se kapsula nalazila prije nego što ju je izvođač radova uzeo da je odveze na jug do glavnoga grada države Pertha.

Vlasti su smatrale da je kapsula, koja emitira i gama-zrake i beta-zrake, pala sa stražnjeg dijela kamiona koji je vozio duž 1400 kilometara dijela Velike sjeverne autoceste. Budući da je kapsula malena, a udaljenost velika, izdano je upozorenje da su šanse da će pronaći kapsulu niske jer se traga "za iglom u plastu sijena".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene