Nafta (Foto: AFP)
Nafta (Foto: AFP) Foto: Afp

Količina nafte sve je manje. Istraživači su u 2017. otkrili najmanje nafte od 1940-ih, tvrdi Rystad Energy, kompanija koja se bavi savjetovanjem po pitanju nafte i plina.


Procjenjuje se da je tijekom godine pronađena količina manja od sedam milijardi barela nafte. Ipak, neke će kompanije objaviti svoja otkrića tek u izvještajima koji će biti objavljeni 2017. godine. Rystad pretpostavlja da će to brojku iz 2017. povećati za najviše 10 posto, izvještava Business Insider.

Vezani članci Bojler, ilustracija - 2 Djevojčica iz Sesveta otrovala se plinom jer su ova dva uređaja bila upaljena istovremeno, a prozori i vrata zatvoreni Stroj u potrazi za naftom (Foto: Dnevnik.hr) Crno zlato za Ličane: Hoće li u Lici na pustim poljima i planinama niknuti – bušotine?

Pronađena količina smanjivala se svake godine od 2014., kada je višak ponude uzrokovao pad cijeni za više od 50 posto. To je mnoge kompanije na tržištu nafte prisilio na smanjenje troškova, što djelomično objašnjava smanjenje pronađene nafte.

Međutim, tvrdi Rystad, to nije jedini razlog za smanjenje pronalazaka. Prosječno mjesto pronalaska 2012. je sadržavalo 150 milijuna barela, a 2017. taj se broj smanjio na 100 milijuna barela nafte.

Godina 2006. bio je posljednji put da su naftne kompanije svojim rezervama dodale više nafte nego što su je potrošile. Ipak, to ne znači da će ubrzo nestati nafte. Mnogi proizvođači, uključujući SAD, posjeduju velike zalihe. Organizacija zemalja koje izvoze petroleum (OPEC) zbog manjka je odredila da će smanjiti izvoz nafte.

Također, od velikog otkrića do proizvodnje obično prođe nekoliko godina. To znači da će nedavna otkrića osigurati dovoljnu količinu nafte. Ove godine je došlo do velikih otkrića, poput pronalaska milijarde barela nafte uz obalu Meksika.

Ipak, ako broj otkrića naftnih izvora nastavi padati, za nekoliko bi desetljeća moglo doći do ozbiljnog nedostatka nafte.