Sljedeće godine očekuje se poskupljenje nafte na svjetskom tržištu. Najveći izvoznici predvođeni Saudijskom Arabijom odlučili su produljiti dogovor o smanjenoj proizvodnji do kraja 2018. godine.

Galerija


Najveći izvoznici nafte i sljedeće će godine smanjiti proizvodnju. Manjom proizvodnjom žele povećati cijenu. Barel sirove nafte trenutačno stoji 64 dolara. Na domaćim crpkama litra eurosupera 95 kreće se oko 9,60 kn, a eurodizela 9,09 kn. Dio stručnjaka očekuje poskupljenje barela na 70 do 80 dolara, no ne usude se prognozirati koliko će to povećati cijenu na crpkama.

Vezani članci Računi, ilustracija Čeka li nas lančano poskupljenje? Rastu cijene struje u gospodarstvu, građani u strahu od većih računa: "Malo, malo pa to dižu" Fadil Novalić VIDEO Urnebesna izjava premijera Federacije BiH o cijenama: ''Nije ulje poskupjelo, nego ćete ga kupiti manje''

''Tu mislim da ima lufta da ne dođe do nekakvoga značajnoga povećanja'', smatra dr. sc. Mirko Zelić, naftni stručnjak.

Koliko god poskupljenje bilo, cijena goriva utječe na cijelo gospodarstvo, ponajviše prijevoznike. ''Kad dođe blizu deset kuna to će biti cijena zbilja da ćemo svi pomalo odustajat od posla'', rekao je jedan vozač taksija.

''Ako će poskupiti nafta prijevoznici će imati problema, sigurno morat će poskupiti i cijena prijevoza poskupit će kompletno život'', rekao je Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Kada cijena goriva ide gore obično se očekuje lančana reakcija poskupljenja no ekonomski analitičari nam kažu da je cijena prijevoza zapravo tek manji dio nekog proizvoda i da do vala poskupljenja ne bi trebalo doći.

Građanima je gorivo već i sad preskupo. Mislim da negdje 30 posto kućnog budžeta ode na gorivo. Naftni stručnjak Zelić upozorava da će Hrvatska za nekoliko godina iscrpiti svoje rezerve nafte i ovisiti više od 90 posto o uvozu.

''Treba pod hitno početi ulagati intenzivno u obnovu rezervi'', kaže Zelić. Bez kontrole nad energentima država, ističe Zelić, nema ni vlastite sigurnosti ni gospodarskog razvoja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr