Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Polemike uoči drugog kruga predsjedničkih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči drugog kruga slovenskih predsjedničkih izbora, koji bi se trebao održati u nedjelju, Danilo Tuerk obrušio se na slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Danilo Tuerk, koji je sudeći po predizbornim anketama favorit u nedjeljnom drugom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji, rekao je da se slovensko ministarstvo vanjskih poslova nepoštenom i netočnom izjavom o njegovu navodnom djelovanju u "jugoslavenskoj delegaciji" 1991. godine, u vrijeme osamostaljivanja Slovenije, umiješalo u predizbornu kampanju i stalo na stranu protukandidata Alojza Peterlea.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Izbori u Afganistanu Washington Post: Karzai i Abdulah u drugome krugu

"Nekome se po svoj prilici, u želji da na predsjedničkim izborima pobijedi Alojz Peterle, pomutio razum", rekao je Tuerk, komentirajući izjavu za javnost ministarstva vanjskih poslova u kojoj je navedeno da je Tuerk 1991. godine djelovao u okviru jugoslavenske delegacije pri agencijama UN-a u Ženevi i da se nije prema očekivanjima iz nje povukao nakon što je bivša JNA napala Sloveniju kad je ona proglasila neovisnost.

Tuerk je rekao da je spomenuta izjava netočna i nepoštena jer je tada djelovao po dogovoru sa slovenskom vladom i uživao "puno povjerenje" Dimitrija Rupela koji je u to vrijeme, kao i sada, vodio slovensku diplomaciju.

Tuerk je zato ministarstvo vanjskih poslova pozvao da se ne miješa u izbornu utrku, u pokušaju da netočnim izjavama "promijeni javno mnijenje" u Peterleovu korist.

Alojz Peterle, koji je 1991. godine bio predsjednik vlade, u
ponedjeljak je u predizbornom sučeljavanju s Tuerkom na nacionalnoj televiziji, rekao da Tuerka ljudi koji su vodili osamostaljenje i pri tom "nosili glavu u torbi" nisu doživljavali kao svojega jer je on samo teoretizirao i djelovao u okviru jugoslavenske delegacije u Ženevi. 

Tuerk je uzvratio tvrdnjom da ga je tamo poslala Peterleova
vlada, kako bi za slovensku samostalnost stekao simpatije međunarodne javnosti i ubrzao međunarodno priznanje.

Na Tuerkovu tvrdnju da je u Ženevu bio poslan po nalogu tadašnjeg ministra informiranja Jelka Kacina i ministra vanjskih poslova Rupela, slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo "objašnjenje" u kojemu se tvrdi da je istina da je Tuerk djelovao u "jugoslavenskoj delegaciji" u Ženevi, te da iz nje nije istupio, kako se očekivalo, nakon što je "SFRJ napala Sloveniju".

S proglašenjem neovisnosti 25. lipnja 1991. Slovenija je naime sve svoje predstavnike u tadašnjim federalnim tijelima, uključujući i one u diplomaciji, pozvala da daju ostavke i vrate se u Sloveniju.

Slovenski analitičari očekuju da će stranke koje podupiru Alojza Peterlea, a riječ je o strankama u vladi premijera Janeza Janše, do subote pojačati kampanju usmjerenu na dokazivanje koji je od dvojice kandidata bio "državotvorniji" u vrijeme osamostaljenja budući da su u subotu objavljene ankete pokazale da Tuerk kojega podržavaju stranke lijevog centra ima pred Peterleom teško nadoknadivu prednost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene