Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Među 37 samoubilačkih napada izvedenih ove godine u Libiji, 27 se pripisuje skupini IS.


Džihadisti skupine Islamska država (IS) ubili su u Libiji više civila od bilo koje druge organizacije u sukobu, ali sve su odgovorne za velike zločine, ocijenila je u četvrtak u New Yorku tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Fatou Bensouda.

Vezani članci Prosvjedi u Mjanmaru Policija i vojska pucale i ubile 38 prosvjednika, među njima četvero djece: "To je užasno, to je pokolj" Slika nije dostupna IS ubio 31 osobu u napadima u Tikritu

Među 37 samoubilačkih napada izvedenih ove godine u Libiji, 27 se pripisuje skupini IS, izvijestila je Bensouda Vijeće sigurnosti UN-a.

"Aktivisti IS pogubljuju Libijce zbog aktivnosti povezanih sa špijunažom, homoseksualnosti i aktivizmom", rekla je.

Najmanje 60 osoba je svakog mjeseca ubijeno u Libiji gdje traje kaos nakon pada Muammara Gaddafija 2011.

Novi izaslanik UN-a, njemački diplomat Martin Kobler će sljedećih dana preuzeti vođenje mirovih pregovora s raznim strankama u sukobu.

TURSKA PLANIRA NAPASTI ISLAMSKU DRŽAVU 'Oni prijete našem načinu života i sigurnosti'

Pogubljenja i drugi zločini koji se pripisuju IS bitno su brojnji od broja zločina drugih organizacija, naglasila je Bensouda u izvješću.

Nasilje je prisililo 450.00 stanovnika prošle godine da napuste domove, ili dvostruko više nego godinu dana ranije, rekla je.

Bensouda je istaknula i da su milicija Libya Dawn, koja kontrolira Tripoli i libijska nacionalna vojska, vjerna vladi koju priznaje međunarodna zajednica, počinili također velike zločine.

Tužiteljica je rekla da je spremna voditi novu istragu o raznim zločinima u Libiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook