Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastao se s vojskom

Predsjednik europske države najavio: "Gradimo utvrde na granici, suočeni smo s hibridnim ratom"

Donald Tusk
Donald Tusk Foto: Afp
Donald Tusk, poljski premijer najavio je nastavak jačanja istočne granice zbog problema ilegalnih migranata iz Bjelorusije.

Poljski premijer Donald Tusk u subotu je rekao da Poljska počinje raditi na daljnjem jačanju cijele istočne granice, u trenutku dok se zemlja suočava s, kako je kazao, sve snažnijim "hibridnim ratom" zbog ilegalnih migranata iz Bjelorusije.

Tusk nije iznio pojedinosti o planiranim aktivnostima ni o sredstvima koja će za njih biti izdvojena, no rekao je da, kada je posrijedi sigurnost Poljske, "neće biti limita".

Pročitajte i ovo AIRVG2024 AIRVG2024 Ogroman interes za izložbu aviona: "Privilegirani smo što smo iz blizine mogli vidjeti sve te letjelice"

"Poljsko-bjeloruska granica jedinstveno je mjesto zbog pritiska ilegalnih migranata. Zapravo, imamo posla s rastućim hibridnim ratom", rekao je premijer obilazeći granicu gdje se sastao s vojnicima i graničarima. "Želim da ovdje ne bude nikakvih dvojbi - zemlja koja prema Poljskoj iskazuje sve agresivnije namjere, poput Bjelorusije, suorganizator je ovakve prakse na poljskoj granici."

Prethodna poljska vlada i Europska unija optužile su godine 2021. Bjelorusiju da orkestrira protok migranata kako bi izvršila pritisak na EU zbog sankcija koje je europska institucija uvela Minsku, no Bjelorusija je odbacila te optužbe.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Malmöu Uoči finalne večeri Prosvjedi u Malmöu zbog izraelske natjecateljice: "Šamar je dovoljan za diskvalifikaciju, ali genocid nije"

Od tada se nastavljaju pokušaji prelaska granice, a brojke variraju ovisno o vremenu. Poljski graničari kažu da trentačno dnevno evidentiraju oko 300 pokušaja ilegalnih prijelaza granice. Napeti odnosi između susjednih zemalja dodatno su se pogoršali nakon invazije bjeloruske saveznice Rusije na Ukrajinu.

Prošla je bjeloruska vlada podigla ogradu na poljsko-bjeloruskoj granici, dugačku više od 180 km i visoku pet i pol metara, nastojeći se na taj način zaštititi od ilegalnih migranata. Nakon toga je postavljen sustav kamera i senzora koji nadziru granicu.

Pročitajte i ovo Joost Klein Ništa od finala Švedska policija o incidentu na Eurosongu: Objavljeno za što se sumnjiči diskvalificirani Nizozemac

Tusk je rekao da će se nove utvrde postaviti duž "cijele istočne granice", no nije iznio pojedinosti. 

"To nije samo unutarnja granica Poljske, već i granica EU-a. Stoga ne sumnjam da će cijela Europa morati uložiti u vlastitu sigurnost ulaganjem u istočnu granicu Poljske i u sigurnost naše zajedničke granice", rekao je Tusk.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene