Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči finalne večeri

Prosvjedi u Malmöu zbog izraelske natjecateljice: "Šamar je dovoljan za diskvalifikaciju, ali genocid nije"

Aktualno Galerija Prosvjed u Malmöu Prosvjed u Malmöu Foto: Afp Prosvjed u Malmöu Prosvjed u Malmöu Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Malmöu Prosvjed u Malmöu Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed u Malmöu Galerija 1/4 >>
U švedskom gradu Malmöu uoči finala Eurosonga održavaju se prosvjedi.

Švedski grad Malmö priprema se za veliko finale Eurosonga dok se uzbuđenje miješa s napetostima pojačanih sigurnosnih prijetnji i političkim prosvjedima zbog sudjelovanja Izraela. Glazbeno natjecanje, koje se uvijek predstavljalo kao nepolitičko, odvija se u pozadini razorne izraelske vojne kampanje u Gazi, koju je pokrenuo Hamasov smrtonosni napad 7. listopada na Izrael.

Festival kiča i prolaznih melodija gurnut je u arenu političkih sukoba s prosvjednicima, na internetu i na ulicama, koji pozivaju da se Izrael isključi iz natjecanja.

Izraelska solo pjevačica Eden Golan i njezina pjesma "Hurricane" prema kladionicama jedna je od vodećih kandidatkinja za pobjedu. Na popisu favorita nalazi se i švicarski reper i pjevač Nemo (24) s pjesmom "The Code".

Pročitajte i ovo Joost Klein Ništa od finala Švedska policija o incidentu na Eurosongu: Objavljeno za što se sumnjiči diskvalificirani Nizozemac

Organizatori Eurovizije oduprli su se pozivima da isključe Izrael zbog njegove vojne kampanje u Gazi tvrdeći da je natjecanje nepolitičko, premda su zahtijevali da Izrael izmijeni tekst svoje prijave, izvorno nazvane "October Rain", kako bi uklonio ono što su rekli da se odnosi na napad 7. listopada. Nakon što su stihovi izmijenjeni, Izraelu je omogućeno sudjelovanje.

Prije, tijekom i nakon izvedbe izraelske pjevačice u polufinalu u četvrtak iz publike se čulo zviždanje, ali i pljesak i vijorenje izraelskih zastava, prema Reutersovu novinaru u dvorani.

U središtu Malmöa više od 10.000 propalestinskih aktivista, uključujući klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg, organiziralo je nenasilne prosvjede, mašući palestinskim zastavama i pozivajući na bojkot Izraela.

Pročitajte i ovo Joost Klein Europapa Skandal u Malmöu! Nizozemski predstavnik Joost Klein neće nastupiti u finalu Eurosonga, otkriven i razlog

Manja skupina proizraelskih navijača, uključujući članove židovske zajednice Malmöa, također je organizirala mirne prosvjede u gradu, braneći Golan i svoje pravo na sudjelovanje u natjecanju.

Novi prosvjedi održavaju se i na dan finala subotu, kao i festival alternativne glazbe koji se predstavlja kao "natjecanje pjesama bez genocida".

"Šamar je dovoljan za diskvalifikaciju s Eurosonga, ali genocid nije", piše na jednom od transparenata koji aludira na incident u kojem je sudjelovao nizozemski predstavnik Joost Klein.

Prosvjednici su se žalili na dvostruke standarde jer je Europska radiodifuzna unija (EBU) zabranila Rusiji sudjelovanje na Euroviziji 2022. nakon što je nekoliko televizijskih kuća pozvalo na izbacivanje te zemlje nakon njezine invazije na Ukrajinu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene