Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štete cjelovitosti Turske

Turski sud raspustio prokurdsku stranku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski ustavni sud u petak je donio odluku o raspuštanju glavne prokurdske stranke u zemlji, što je odluka koja uvelike otežava zadaću vlade koja je ovih dana pružila ruku kurdskoj zajednici pokušavajući zaustaviti 25-godišnji sukob.

Stranka za demokratsko društvo (DTP) raspuštena je zato što je postala 'žarište djelatnosti koja nanosi štetu neovisnosti države i njezinoj cjelovitosti', rekao je na tiskovnoj konferenciji predsjednik suda Hasim Kilic, nakon četverodnevnog vijećanja. Odluku je jednoglasno donijelo jedanaestero sudaca, iako je za donošenje odluke o raspuštanju stranke bila dovoljna kvalificirana većina od sedam glasova, rekao je Kilic, dodajući da je 37 čelnika stranke, među kojima predsjedniku stranke Ahmetu Tuerku i zastupniku Ayselu Tugluku, zabranjeno političko djelovanje u idućih pet godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrde da imaju dokaze TURSKA POKRENULA ODMAZDU A nitko nije preuzeo odgovornost za napade Slika nije dostupna Krvavi vikend Turske snage ubile 32 kurdska militanta

>> Turci: 'Pobunjenim Kurdima nanijeli smo veliku štetu'

Sudac je usto odlučio Tuerku i Tugluku ukinuti parlamentarni imunitet, a stranci oduzeti imovinu. Mnogi promatrači ocjenjuju da je DTP zakonita politička ispostava pobunjeničke Radničke stranke Kurdistana (PKK). Odluka suda dolazi u času kada je vlada ovih dana pružila ruku kurdskoj zajednici nudeći joj niz mjera za jačanje njezinih prava kako bi pokušala prekinuti pružanje potpore Kurda PKK-u i zaustaviti dvadesetpetogodišnji sukob na jugoistoku Anadolije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene