Lutak s likom Recepa Tayyipa Erdogana
Lutak s likom Recepa Tayyipa Erdogana Foto: Handout / OFFICIAL TWITTER ACCOUNT OF SWEDISH SOLIDARITY COMMITTEE FOR ROJAVA / AFP

Turska "nije u poziciji" da ratificira članstvo Švedske u NATO-u u sadašnjoj situaciji, rekao je u subotu Ibrahim Kalin, bliski savjetnik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon novog incidenta koji se dogodio ovaj tjedan.


"Nismo u poziciji da pošaljemo zakon na ratifikaciju u parlament jer po tom pitanju imamo pravi problem", kazao je Ibrahim Kalin, bliski savjetnik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, dodavši kako postoji opasnost od toga da ga zastupnici odbace.

Ankara je u četvrtak osudila video montažu koju je napravila skupina bliska Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) u Švedskoj, na kojoj lutak s likom predsjednika Erdogana visi obješen za noge i naziva ga se "diktatorom".

Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor švedskog veleposlanika u Ankari.

Najnoviji incident dogodio se u vrijeme kada Turska blokira ulazak Švedske, ali i Finske u NATO, a čini to od svibnja, optužujući tu zemlju da na svome teritoriju pruža utočište članovima Kurdistanske radničke stranke (PKK) i savezničkih organizacija, a sve ih smatra terorističkim grupacijama.  

"Na ovome slučaju radimo već šest, sedam mjeseci i nije dobro da se Švedska predstavlja u ovakvom svjetlu", rekao je Kalin novinarima međunarodnih medija. "Želimo napredovati, ali ako se ovakvi incidenti nastave, to će samo usporiti proces."

Ilustracija Švedska neće izručiti novinara Turskoj: Nakon niza popuštanja, odbili Erdoganov zahtjev

Kalin smatra da bi Švedska trebala uputiti "jasnu poruku" o stajalištu prema članovima PKK na svom teritoriju. 

"Morali bi, primjerice, zajamčiti da članovi PKK više ne mogu regrutirati ljude niti prikupljati novce na švedskom teritoriju", kazao je, dodavši ipak da je nova švedska vlada poduzela neke važne poteze, među kojima je i posjet švedskog premijera Ankari nedugo nakon što je došao na vlast, kao i "izmjene u ustava, što je također pozitivan korak".

Recep Tayyip Erdoğan Novi problem: Turska ne pušta Švedsku u NATO, Erdoğan - "Vjerujem da će me moj dragi prijatelj Kristersson razumjeti"

Unatoč tomu, po njegovu mišljenju treba pričekati još "šest mjeseci" prije nego što se u parlamentu potvrde novi zakoni. Kalin je dodao kako Turska od Švedske ili Finske "ne traži ništa što nije u skladu s njihovim zakonom" te dodaje da su "vrlo realni".

Turska je vlada pozvala na protjerivanje više članova PKK i pripadnika pokreta Fetö (akronim koji Ankara koristi za pokret imama i propovjednika Fethullaha Gülena), optuženih za poticanje puča 2016.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju