Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Sramota za čovječanstvo''

Turska poziva Kinu da zatvori koncentracijske logore: ''Nije tajna da je oko milijun pripadnika tog naroda muslimanske vjeroispovijesti zatvoreno''

Kineski muslimani (Foto: AFP)
Kineski muslimani (Foto: AFP) Foto: Afp
Turska je pozvala Kinu da zatvori zatočeničke logore za muslimane na krajnjem zapadu zemlje, smatrajući da su ti logori, u kojima je navodno oko milijun etničkih Ujgura, "velika sramota za čovječanstvo".

Prošli su tjedan aktivisti za ljudska prava pozvali Europu i muslimanske države da potaknu osnivanje UN-ove istrage o kineskim logorima u kojima je navodno oko milijun Ujgura i ostalih muslimana, a nalaze se u pokrajini Xinjiang.

Pročitajte i ovo Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja

"Politika sustavne asimilacije turkijskih Ujgura koju provode kineske vlast, velika je sramota za čovječanstvo", stoji u priopćenju glasnogovornika turskoga ministarstva vanjskih poslova Hamija Aksoya.

"Više nije tajna da je oko milijun pripadnika tog naroda muslimanske vjeroispovijesti zatvoreno u koncentracijskim logorima na temelju proizvoljnih optužbi ", napisao je Aksoy. "Pozivamo kineske vlasti da poštuju temeljna ljudska prava turkijskih Ujgura te da zatvore te koncentracijske logore."

Kinesko veleposlanstvo u Ankari na svojoj je internetskoj stranici objavilo dugačak odgovor u kojemu stoji da su Aksoyeve optužbe lažne i neutemeljene te je pozvalo vladu da ih povuče.

Peking je pod sve većim pritiskom međunarodne zajednice zbog svojeg programa takozvane deradikalizacije u pokrajini Xinjiang na krajnjem zapadu zemlje.

Ankara je pozvala međunarodnu zajednicu i glavnoga tajnika UN-a da poduzme odgovarajuće korake. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene