Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina je uvela nova ograničenja u zapadnoj regiji Xinjiang pravdajući ih borbom protiv islamskog ekstremizma, a odnose se na zabranu nošenja dugih brada, pokrivala za tijelo na javnim mjestima i kažnjavanje onih koji odbijaju gledati državnu televiziju.


Xinjiang je domovina Ujgura, tradicionalne muslimanske skupine koja tvrdi da je izložena diskriminaciji.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Svjetska zdravstvena organizacija ne dijeli informacije o uspješnim tajvanskim mjerama u borbi protiv koronavirusa? Medicinska oprema iz Šangaja Prva pošiljka: Iz Šangaja u Zagreb stiglo 12,5 tona medicinske opreme

Posljednjih su godina ondje zabilježeni nasilni sukobi za koje vlasti u Pekingu optužuju islamističke militante i separatiste. Organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da je pobuna reakcija na represivnu politiku Pekinga i upozoravaju da bi nove mjere mogle dio Ujgura gurnuti u ekstremizam.

Nova pravila zahtjevaju od radnika na javnim mjestima, poput željezničkih postaja i zračnih luka, da ne puštaju one koji pokrivaju dijelove tijela, uključujući lice i da ih prijave policiji. Kineske vlasti već su ranije uvele određena ograničenja, poput onih za izdavanje putovnica Ujgurima.

Ta muslimanska etnička skupina čini 45 posto stanovništva Xinjianga, pokrajine kojom je Kina ponovno zagospodarila 1949. kada je srušila kratkotrajnu državu Istočni Turkestan. Potom je uslijedilo masovno doseljavanje Kineza, pa Ujguri strahuju da će njihova tradicionalna kultura nestati. (Hina)