Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planiraju veliku paradu

Proključalo uoči proslave neustavnog praznika, šefica BiH diplomacije poručila Dačiću: "Niste dobrodošli"

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković Foto: Afp
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković upozorila je u petak šefa srbijanske diplomacije Ivicu Dačića da će njegov eventualni dolazak na obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske prouzročiti pogoršanje međudržavnih odnosa.

Vlasti RS planiraju za 8. i 9. siječnja manifestacije u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu kojima bi proslavili "dan Republike Srpske" unatoč činjenici da je ustavni Sud BiH u dva navrata obilježavanje tog datuma označio neustavnim i stavio izvan snage entitetske zakone kojima je on označen službenim praznikom.

Ministar vanjskih poslova Srbije Dačić, kako je najavljeno, trebao bi doputovati 9. siječnja u Istočno Sarajevo gdje vlasti RS predvođene Miloradom Dodikom planiraju veliku paradu uz sudjelovanje naoružanih pripadnika policije.

Zajedno s Dačićem u BiH bi u ponedjeljka trebalo stići još nekoliko ministara iz srbijanske vlade, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da u tom izaslanstvu bude i njegov sin Danilo.

Pročitajte i ovo Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić Pozvao na stvaranje povjerenja Dačić na tradicionalnom božićnom prijemu u Zagrebu: "Ne vjerujem da smo si najmiliji, ali..."

Ministrica Turković poručila je svom srbijanskom kolegi Dačiću kako on i stali članovi vladina izaslanstva nisu dobro došli u BiH tog dana.

"Dolazak visokog izaslanstva Republike Srbije i sudjelovanje u neustavnim aktivnostima izravno narušava odnose Bosne i Hercegovine i Republike Srbije", stoji u poruci koju je Turković poslala Dačiću.

Podsjetila na pravomoćne presude

Podsjetila ga je na pravomoćne presude Ustavnog suda BiH koji je utvrdio kako RS obilježavanjem 9. siječnja narušava obveze koje proistječu iz Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te ustav BiH.

Istaknula je i kako je neprovođenje odluka Ustavnog suda u BiH tretirano kao kazneno djelo odnosno kako se organizatori spornih proslava mogu suočiti s kaznenim progonom.

Najava još jednog obilježavanja 9. siječnja kao dana RS prouzročila je brojne osude u Federaciji BiH zbog čega su neke bošnjačke udruge zaprijetile prosvjedima u ponedjeljak na crti međuentitetskog razdvajanja.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac (SDSS) UOČI BOŽIĆA Pupovac na tradicionalnom prijamu SNV-a: "Važno je ušutkati svaki govor mržnje, svaki - Za dom spremni"

Iz sarajevske su policije najavili kako će zbog parade u Istočnom Sarajevu poduzeti dodatne mjere sigurnosti kako bi spriječili moguće izgrede i provokacije.

Vlasti RS obilježavaju 9. siječnja u znak sjećanja na taj datum iz 1992. godine kada je skupina srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano proglasila "srpsku republiku" što je bio uvod u rat i masovne progone Hrvata i Bošnjaka s teritorija koji je sada u sastavu RS.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene