Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UOČI BOŽIĆA

Pupovac na tradicionalnom prijamu SNV-a: "Važno je ušutkati svaki govor mržnje, svaki - Za dom spremni"

Aktualno Galerija Prijam SNV-a Prijam SNV-a Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Prijam SNV-a Prijam SNV-a Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Prijam SNV-a Prijam SNV-a Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Prijam SNV-a Prijam SNV-a Foto: Sanjin Strukic/Pixsell +0 Milorad Pupovac (SDSS) Galerija 1/5 >>
U Zagrebu se održava tradicionalni prijam Srpskog narodnog vijeća u prigodi pravoslavnog Božića. Među ostalima, na prijamu će biti i Tomislav Žigmanov te Ivica Dačić.

"Hristos se rodi - Vaistinu se rodi!" tradicionalni je prijam SNV-a na kojem Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj Vladi zajedno s Ivicom Dačićem, prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova, predstavlja Vladu Republike Srbije.

Pupovac:  "Važno je ušutkati svaki govor mržnje"

"Mi koji smo prije tri desetljeća započeli ovo božićno okupljanje, nismo mogli znati u što će ovo sve prerasti i do čega će dorasti i dobaciti. Znali smo samo instinktno i svjesno da antiratni mirovni duh i ideja moraju biti u svemu što činimo i zbog čega se okupljamo, tada prije 30 godina", istaknuo je Milorad Pupovac.

"Nismo mogli znati koji će se i koliki tereti hrvatsko-srpske povijesti i zbog čega sve sručiti na nas. Znali samo da ga trebamo nositi tako da čuvamo dostojanstvo - svoje, kao i dostojanstvo drugog i obrnuto. Znali smo da dostojanstvo Srba u Hrvatskoj trebamo čuvati i kao dostojanstvo Hrvata i obrnuto", dodao je Pupovac.

"Važno je da se utiša svaki govor mržnje. Svaki "Za dom spremni", svako slavljenje ratnih zločinaca kao nacionalnih heroja, svako skandiranje "Ubij Srbina" i "Ubij Hrvata". Utišavanje takvih glasova mržnje prvenstveno je zadaća nas koji se obraćamo s političkih, ali ako mogu reći i nas sa crkvene govornice", rekao je Pupovac.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman ''ODLEĐIVANJE ODNOSA'' Grlić Radman dan uoči Dačićeva dolaska: ''Popit ćemo kavu. Razgovarati se mora''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna komentirao i suđenje pilotima Pupovac oštro o Milanoviću: "Ako čovjek nema empatije za stradanje drugih ljudi, treba se suzdržati od toga da to pokaže"

Dačić: "Najbolji odnosi od interesa su za dva naroda"

Najbolji odnosi Hrvatske i Srbije od prvenstvenog su interesa za dva naroda, rekao je u petak ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u Zagrebu, gdje je stigao na tradicionalni božićni prijem Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića.

"Moja prisutnost ovdje predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefiniranju trenutnih odnosa Zagreba i Beograda", rekao je Dačić u govoru na tradicionalnom božićnom prijemu "Hristos se rodi – Vaistinu se rodi".

"Najbolji odnosi Hrvatske i Srbije su od prvenstvenog interesa za naša dva naroda, ali i regiju", rekao je srbijanski ministar, pozvavši na rješavanje otvorenih pitanja između dviju država.

Plenković: "Gradimo jednakost i tolerantno ozračje"

Govor je održao i premijer Andrej Plenković.

"Vrijeme Božića je vrijeme kada se okrećemo temeljnim vrijednostima koje nas čine ljudima, koje nas čine kršćanima, koje okupljaju obitelj. Drago mi je da još jednu godinu imam prigodu ponovno biti sa vama na ovom okupljanju na pravoslavni badnjak. Atmosfera je dobra, ona je upravo onakva kakva u ovim trenucima treba biti. Drago mi je da smo u proteklim godinama, surađujući, sa ciljem da gradimo jednakost, tolerantno ozračje, sve praznine u relacijama, da činimo civilizacijske iskorake i da iznad svega damo svoj generacijski doprinos pomirbi", istaknuo je Plenković.

Uz premijera Plenkovića ondje su bili i potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene