Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindžar skriva stotine metara podzemnog tunela kojeg su koristili pripadnici ISIS-a.


Irački grad Sindžar iz ruku ISIS-a preuzeli su Kurdi uz pomoć koalicijskih snaga 12. studenog. Prizore tunela snimio je reporter Eddy van Wessel, a na njima se vidi tunel prokopan ispod kuća koji je sužio kao zaštita ISIS-ovim bocima od zračnih napada, piše Reuters.

Vezani članci Borci ISIL-a - 2 ISIL-ovci dovedeni pred sud u Sarajevo: Svi tvrde da su nevini, određen im jednomjesečni pritvor Afganistan (Foto: AFP) Gađali militante, pogodili poljoprivednike: Afganistanska i američka vojska ubila 30 civila

U tunelima su pronađeni madraci, deke, hrana, kablovi koji provode električnu struju, zavjese koje su odvajale privatni prostor, police s knjigama, lijekovi.

U tunelima se također nalazi velik broj vojne opreme, uključujući kutije pune metaka, te sredstava za izradu bombe.

DRAMATIČNA SNIMKA Kako je oslobođeno 69 taoca iz ralja Islamske države

U blizini tunela nije pronađena oprema za iskopavanje tunela, pa vlasti pretpostavljaju da su se pobunjenici pomučili dok su ga iskopali.

Van Wessel kaže da je osobno s Pešmergama koje su protjerale ISIS s tog područja prošao kroz nekoliko stotina metara tunela, ali da se on račvao na nekoliko mjesta pa ima osjećaj da je tunel čak možda dugačak i nekoliko kilometara.

Tunel je imao izlazak kroz kuće te je Wessel snimio najmanje pet takvih izlaza. Militantima je služio da se kreću kroz grad, a da se ne izlažu neprijateljskoj vatri.

Na području Sindžara pronađene su i kosti te se smatra da se radi o masovnoj grobnici Jazida. Kosti su pronađene na području dugom 18 metara i širokom šest metara. Lubanje su raštrkane, ali Pešmerge procjenjuju da se ondje nalaze ostaci 70-ak osoba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook