Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Teškoće s kojima se suočava Slovenija su, među ostalim, rezultat prevelikih očekivanja od članstva u Europskoj uniji, iznio je u razgovoru za Delo slovenski predsjednik Danilo Tuerk.


Dvije velike pogreške koje su učinjene nakon stvaranja države su prevelik opseg denacionalizacije, te model privatizacije koji je doveo do stvaranja 'tajkuna', ali je još dublji problem prevelikih očekivanja iz vremena priprema za članstvo u Europskoj uniji, rekao je Tuerk u tradicionalnom razgovoru za vodeći slovenski list na kraju godine.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ne možemo naprijed ustraje li Hrvatska u 'prejudiciranju' granice' Slika nije dostupna 'Potrebno je vrijeme da razmislimo i promislimo kako dalje'

'Tada se neutemeljeno očekivalo da će nam Europska unija svojim pravilima olakšati razvitak. Neki su se problemi zato zanemarivali ili su pometeni ispod tepiha, a to se i danas osjeća', rekao je Tuerk, iznijevši kao primjer mirovinski sustav koji se nije prilagodio novoj situaciji, pa vlada sada ima probleme s njegovom reformom.

>> Razočarani životom: Slovenci se pitaju zašto su se borili!

'I EU je u problemima'

'Previše smo se oslanjali na Europsku uniju koja je sada i sama u problemima', rekao je Tuerk. Dodao je da ga najviše brine što Slovenci danas nisu 'mentalno spremni' na promjene kako su to bili prije dvadeset godina, u vrijeme osamostaljenja.

Unatoč teškoćama, Slovenija se na racionalan način može izvući iz razvojnih i ekonomskih teškoća, ocijenio je Tuerk, dodavši kako se ne slaže s mišljenjima kako su zbog problema potrebni izvanredni izbori ili tehnička vlada. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju