Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vruća krv'

Tuerk: Mesićeva izjava neprihvatljiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk zauzeo se u četvrtak za smirivanje političke retorike u odnosima s Hrvatskom, ali je istaknuo kako mu je izjava hrvatskog kolege Stjepana Mesića da su Istru i Slovensko primorje 1945. oslobodile hrvatske partizanske jedinice neprihvatljiva.

'Riječ je o neprihvatljivoj izjavi koja nije ni politički mudra', rekao je u četvrtak novinarima Tuerk za posjeta općini Kranj. 'Takva izjava ne pomaže rješavanju otvorenih pitanja i pozvao bih sve da se ubuduće od takvih izjava suzdržavaju', kazao je slovenski predsjednik, zamoljen da komentira rečenicu iz predavanja predsjednika Mesića pred studentima Fakulteta političkih znanosti 'kako bi Slovenci gledali na more s 20 kilometara udaljenosti da hrvatski partizani nisu oslobodili Istru i Trst'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovor na izjavu predsjednika Mesića Tuerk referendum ocijenio nepotrebnim i nekorisnim Slika nije dostupna Odlučno se protivi Tuerk protiv susreta s Napolitanom i Mesićem o pomirenju

Govoreći o pogoršanju u odnosima dviju zemalja nakon slovenske blokade hrvatskih pregovora s EU-om, Tuerk je istaknuo kako mu se ne čini da je riječ o 'sustavnu zaoštravanju odnosa', nego da je u njima sada nešto više 'vruće krvi'. 'Više sam se puta osobno zauzeo da sada promislimo kako dalje i da se uzme potrebno vrijeme za razmišljanje. Glave je potrebno ohladiti i potražiti rješenja. Rješenja su moguća, svi sporovi su rješivi', rekao je Tuerk, dodavši da je s predsjednikom Mesićem u inače dobrim odnosima.

'Predsjednika Mesića poznajem osobno kao toplu i neposrednu osobu. S njime sam do sada osobno imao dobra iskustva. I u budućnosti računam da ćemo imati ugodne, dobre i sve korisnije razgovore', rekao je Tuerk, komentirajući zaplet zbog izjave predsjednika Mesića koja je u Sloveniji zadnjih dana izazvala popriličan šok.

Zamoljen da komentira članak u 'Jutarnjem listu' kako je navodno zainteresiran za kandidaturu za mjesto glavnog tajnika UN-a kad istekne mandat sadašnjem glavnom tajniku Ban Ki-moonu, Tuerk je podsjetio da je tek prije godinu dana izabran na petogodišnji mandat slovenskog predsjednika. 'Živim u najljepšoj zemlji na svijetu i obnašam najbolju dužnost. U tome apsolutno uživam, tako da ne razmišljam ni o čemu drugom', rekao je Tuerk. Tuerk je dugo godina bio slovenski veleposlanik pri UN-u, a neko vrijeme nakon toga i pomoćnik za politička pitanja prijašnjega glavnog tajnika Kofija Annana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene