Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na izjavu predsjednika Mesića

Tuerk referendum ocijenio nepotrebnim i nekorisnim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je da su neke izjave u jučerašnjem nastupu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o Sloveniji neprihvatljive, osobito one koje govore o neeuropskom ponašanju Slovenije i ucjeni.

'Predsjednik Mesić je u svom obraćanju javnosti iznio više ocjena koje imaju svoju težinu, na primjer da je Hrvatska privržena svojim obvezama u procesu uključivanja u Europsku uniju i NATO. No, iznio je i ocjene koje nisu u redu. Njegovu ocjenu da Slovenija ucjenjuje Hrvatsku i da se ne ponaša europski ne možemo prihvatiti nego je odbacujemo', rekao je Tuerk na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednici o smanjivanju napetosti 'Sporna će se pitanja rješavati u Rehnovom uredu' Slika nije dostupna Obnova međudržavnih kontakata Danas prvi susret Mesića i Tuerka nakon slovenske blokade

Prema njegovim riječima Slovenija i Hrvatska moraju se ponašati na osnovi međusobnog poštovanja. 'Želimo napredak u našim odnosima i međusobno poštovanje koje dvjema državama i pripada', rekao je Tuerk.

Osvrćući se na inicijative za održavanje referenduma na kojemu bi slovenski birači glasovali o hrvatskom pristupnom protokolu za ulazak u NATO, slovenski predsjednik je rekao da su takve inicijative 'nepotrebne i nekorisne'. 'Referendumska inicijativa je nepotrebna jer je Slovenija već osigurala svoje interese, a hrvatsko učlanjenje u NATO ni na koji način ne dovodi u pitanje našu granicu', objasnio je Tuerk. Po njegovim riječima, ne bi koristio Sloveniji, a odluka o ratifikaciji prebacila bi se sa zakonitih državnih institucija na građane.

>> Sabor donio Zaključak kojim odbacuje slovensku Izjavu

>> 'Događaji u Sloveniji štete njima, a ne nama'

>> Većina Slovenaca protiv referenduma

Što se tiče kritika koje su se povodom referenduma pojavile na račun premijera Boruta Pahora, a kojima se tvrdi da je za takve inicijative kriv premijer jer inzistira na politici osiguravanja konsenzusa u politici prema Hrvatskoj, Tuerk je ocijenio da je konsenzus ponekad nepotreban. 'U politici sa konsenzusom ne treba pretjerivati jer to može smanjiti kvalitetu rješenja', rekao je.

U vezi sa zaključkom slovenskog parlamenta koji je prije dva dana donio izjavu u kojoj sporne točke na granici proglašava slovenskim teritorijem, Tuerk je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da se ne slaže s nekim ocjenama da je tim postupkom smanjena mogućnost dogovora, te da je izjava bila nepotrebna i da je došla u krivom trenutku. 'Ta izjava po mojem mišljenju znači ponavljanje, odnosno preciziranje slovenskih pregovaračkih stajališta', rekao je slovenski predsjednik Tuerk.

Osvrčući se na više novinarskih pitanja o mogućnostima za rješenje pitanja granice, on je rekao da se rješenje za državnu granicu može postići u relativno kratkom vremenu i dijalogom dviju vlada, uz uvažavanje međunarodnog prava. No, kako je dodao 'u dijalogu i same države mogu stvarati međunarodno pravo'.

>> Pahor i Vinkov se nisu dogovorili: Nastavlja se prikupljanje potpisa za referendum

>> 'Slovenske ucjene govore sve o njihovom europejstvu!'

>> Počeo teći rok za slovenski referendum

Što se tiče granice na moru, Tuerk je rekao da Slovenija i Hrvatska ako žele mogu odstupiti od 'crte sredine' kao kriterija za razgraničenje na moru prema Međunarodnoj konvenciji o pravu mora, iako je ta konvencija važeća. 'Članak Konvencije o pravu mora koji govori o crti sredine treba pročitati u cijelosti, a ne samo njegov prvi dio', rekao je Tuerk dodajući da bi Slovenija i Hrvatska u tome mogle odstupiti od crte sredine i poštivati posebne povijesne okolnosti.

'Prema međunarodnom pravu države imaju obvezu da svoje sporove rješavaju na miran način. No, one same biraju sredstva za rješenje spora, a Slovenija i Hrvatska još nisu došle do kraja toga puta', rekao je Tuerk. Odgovarajući na pitanje novinara o skorom susretu premijera Pahora i Sanadera, Tuerk je izrazio nadu da će on biti uspješan, kako bi dvije države uz međusobno poštovanje trasirale put za rješenje otvorenih pitanja u doglednom kratkom vremenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene