Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučno se protivi

Tuerk protiv susreta s Napolitanom i Mesićem o pomirenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk 'odlučno' se protivi mogućnosti skorašnjeg susreta predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske u Trstu, na kojemu bi se iskazale geste pomirenja u odnosu na događaje iz prošlosti, piše u četvrtak ljubljansko 'Delo'.

'Predsjednik Danilo Tuerk smatra da takav susret u sadašnjem trenutku nije potreban niti su za njega ispunjeni svi uvjeti. Predsjednik ocjenjuje da u političkom smislu visoka razina pomirenja već postoji. Slovenija i Italija su članice Europske unije koja predstavlja najveći i najuspješniji projekt pomirbe u povijesti Europe, a između Slovenije i Hrvatske ne postoji povijesno nasljeđe koje bi zahtijevalo dodatne državničke geste pomirenja', prenio je vodeći slovenski list izjavu iz Tuerkova kabineta. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obnova međudržavnih kontakata Danas prvi susret Mesića i Tuerka nakon slovenske blokade Slika nije dostupna 'Napolitano je zaboravio spomenuti fašizam'

'Pomirenje ima i etičku dimenziju'

Podsjećajući na svoje razgovore s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom u Ljubljani prije godinu dana, Tuerk je podsjetio da je tom prigodom zaključeno kako pitanje pomirenja ima i 'etičku dimenziju'.

'Ta dimenzija zahtijeva da u Italiji dođe do jasnijeg suočavanje sa zločinima fašizma koji je u povijesnom smislu najstariji totalitarizam u ovom dijelu Europe i izvor mnogih vrsta zala. Velik dio slovenskog naroda, jednako kao i mnogi Talijani, trpio je više od dva desetljeća pod fašističkom diktaturom, te bio podvrgnut različitim vrstama ugnjetavanja', stoji u izjavi slovenskog predsjednika. 

Italija nije doživjela potrebnu katarzu

Mnogi fašistički ratni zločini nad Slovencima ostali su 'nesankcionirani' što je stvorilo 'etički deficit' zbog kojega Italija, ističe se u izjavi, 'još nije doživjela potrebnu katarzu'. Na taj problem, navodi slovenski predsjednik, upozoravaju i neki intelektualci u Italiji, a kad taj problem bude otklonjen doći će i do potrebnog razumijevanja u talijanskoj javnosti.

'Na taj će način biti moguće stvoriti napredak u stvaranju okolnosti u kojima će biti moguće nove geste pomirenja', naveo je Danilo Tuerk u izjavi. 'Delo' podsjeća i na polemike o traumatičnim povijesnim poglavljima iz prošlosti koje se u Italiji obično pojavljuju uz skorašnji 'Dan sjećanja', koji je u Italiji prije četiri godine proglašen državnim praznikom, a kojim se odaje počast talijanskim žrtvama "fojbi", bez uravnoteženog povijesnog prikazivanja slovenskih i hrvatskih žrtava u vrijeme fašizma. 

Inicijativu zamrznuo Napolitano

Inicijativu o trilateralnom sastanku predsjednika u Trstu, pokrenutu prije nekoliko godina, zapravo je svojim govorom uz talijanski Dan sjećanja 2007. godine 'zamrznuo' talijanski predsjednik Napolitano, kad je govorio o 'krvoločnoj slavenskoj mržnji' i 'etničkom čišćenju', navodi 'Delo'.

'Na te je riječi tada reagirao samo hrvatski predsjednik Mesić, prepoznavši u njima elemente otvorenog rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma. Službena Slovenija tada je a i kasnije preko takvih izjava većinom šutke prelazila. Sve do sada', piše 'Delo' komentirajući Tuerkovu izjavu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene