Obavijesti Pretražite Navigacija
Odlučno se protivi

Tuerk protiv susreta s Napolitanom i Mesićem o pomirenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk 'odlučno' se protivi mogućnosti skorašnjeg susreta predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske u Trstu, na kojemu bi se iskazale geste pomirenja u odnosu na događaje iz prošlosti, piše u četvrtak ljubljansko 'Delo'.

'Predsjednik Danilo Tuerk smatra da takav susret u sadašnjem trenutku nije potreban niti su za njega ispunjeni svi uvjeti. Predsjednik ocjenjuje da u političkom smislu visoka razina pomirenja već postoji. Slovenija i Italija su članice Europske unije koja predstavlja najveći i najuspješniji projekt pomirbe u povijesti Europe, a između Slovenije i Hrvatske ne postoji povijesno nasljeđe koje bi zahtijevalo dodatne državničke geste pomirenja', prenio je vodeći slovenski list izjavu iz Tuerkova kabineta. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Napolitano je zaboravio spomenuti fašizam' Slika nije dostupna 'Želimo Hrvatsku u Uniji, suradnju i prijateljstvo'

'Pomirenje ima i etičku dimenziju'

Podsjećajući na svoje razgovore s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom u Ljubljani prije godinu dana, Tuerk je podsjetio da je tom prigodom zaključeno kako pitanje pomirenja ima i 'etičku dimenziju'.

'Ta dimenzija zahtijeva da u Italiji dođe do jasnijeg suočavanje sa zločinima fašizma koji je u povijesnom smislu najstariji totalitarizam u ovom dijelu Europe i izvor mnogih vrsta zala. Velik dio slovenskog naroda, jednako kao i mnogi Talijani, trpio je više od dva desetljeća pod fašističkom diktaturom, te bio podvrgnut različitim vrstama ugnjetavanja', stoji u izjavi slovenskog predsjednika. 

Italija nije doživjela potrebnu katarzu

Mnogi fašistički ratni zločini nad Slovencima ostali su 'nesankcionirani' što je stvorilo 'etički deficit' zbog kojega Italija, ističe se u izjavi, 'još nije doživjela potrebnu katarzu'. Na taj problem, navodi slovenski predsjednik, upozoravaju i neki intelektualci u Italiji, a kad taj problem bude otklonjen doći će i do potrebnog razumijevanja u talijanskoj javnosti.

'Na taj će način biti moguće stvoriti napredak u stvaranju okolnosti u kojima će biti moguće nove geste pomirenja', naveo je Danilo Tuerk u izjavi. 'Delo' podsjeća i na polemike o traumatičnim povijesnim poglavljima iz prošlosti koje se u Italiji obično pojavljuju uz skorašnji 'Dan sjećanja', koji je u Italiji prije četiri godine proglašen državnim praznikom, a kojim se odaje počast talijanskim žrtvama "fojbi", bez uravnoteženog povijesnog prikazivanja slovenskih i hrvatskih žrtava u vrijeme fašizma. 

Inicijativu zamrznuo Napolitano

Inicijativu o trilateralnom sastanku predsjednika u Trstu, pokrenutu prije nekoliko godina, zapravo je svojim govorom uz talijanski Dan sjećanja 2007. godine 'zamrznuo' talijanski predsjednik Napolitano, kad je govorio o 'krvoločnoj slavenskoj mržnji' i 'etničkom čišćenju', navodi 'Delo'.

'Na te je riječi tada reagirao samo hrvatski predsjednik Mesić, prepoznavši u njima elemente otvorenog rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma. Službena Slovenija tada je a i kasnije preko takvih izjava većinom šutke prelazila. Sve do sada', piše 'Delo' komentirajući Tuerkovu izjavu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene