Recep Tayyip Erdogan i Donald Trump (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je razgovarao s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom o koordinaciji povlačenja američkih snaga iz Sirije, u vrijeme dok njegovi suradnici napuštaju Bijelu kuću zbog odluke o odlasku iz te bliskoistočne države.


Trump je otkrio kako je s Erdoganom telefonom raspravljao o "sporom i veoma koordiniranom povlačenju američkih vojnika s područja".

Vezani članci Trumpdeve Ameri imaju originalan način strašenja susjeda, pogledajte jezive Trumpdeve Slika nije dostupna Nešto što je Merkel rekla nije se nimalo svidjelo Erdoganu

Turska novinska agencija Anadolija prenosi kako su se čelnici dogovorili o održavanju vojne i dilplomatske koordinacije kako bi izbjegli da treća strana iskoristi američko povlačenje.

Američki predsjednik je ignorirao savjete svojih sigurnosnih suradnika i naglo odlučio povući dvije tisuće vojnika.

Dan nakon toga ostavku je dao ministar obrane Jim Mattis, javnim pismom u kojem je bio kritičan prema predsjednikovom odnosu prema saveznicima.

Nekoliko dana kasnije svoj odlazak je objavio i Brett McGurk, jedan od ključnih ličnosti u ratu protiv Islamske države. Kao razlog je naveo "šok" među inozemnim partnerima.

Trump je potom na svom Twitter profilu pisao sarkastično o obojici, pomaknuo Mattisov odlazak s kraja veljače na 1. siječnja i najavio da će ga zamijeniti Patrick Shanahan, dosadašnji zamjenik.

Šef kabineta Bijele kuće Mick Mulvaney, zamjena Johnu Kellyju koji je također nedavno najavio odlazak, priznao je da Trumpov plan nije popularan u ministarstvu obrane.

Američki zastupnici izrazili su zabrinutost oko sudbine američkih saveznika koji će ostati u Siriji, posebice kurdskih boraca koji su ratovali protiv Islamske države pod vodstvom Washingtona. Strahuje se i od vakuuma moći koji će nastati nakon odlaska SAD-a.

Turska je otvoreno izrazila interes za napad na kurdske snage u Siriji, a Erdogan je ranije prijetio američkim vojnicima na tom području koji su davali podršku lokalnim borcima.

Saveznike diljem svijeta zatekao je i Mattisov odlazak jer su ga smatrali pouzdanim pobornikom NATO-a i drugih saveza.

Do Trumpove najave ovaj tjedan službenici vlade su planirali dugotrajan ostanak u Siriji, kao razloge navodeći enklave s preostalim snagama Islamske države i suprotstavljanje Iranu i Rusiji.

Macron izrazio žaljenje zbog Trumpove odluke o povlačenju iz Sirije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je u nedjelju duboko žaljenje zbog odluke predsjednika Donalda Trumpa da povuče američke vojne snage iz Sirije.

U naglom političkom zaokretu, Trump je u srijedu objavio da će Washington povući oko 2000 američkih vojnika iz Sirije, čime je uzdrmao temelj američke politike na Bliskom istoku te izazvao nemir među američkim saveznicima.

"Duboko žalim zbog odluke koja je donesena po pitanju Sirije", rekao je Macron na konferenciji za medije u Čadu.

"Biti saveznik znači boriti se rame uz rame. To je najvažnije za državni i vojni vrh", dodao je Macron, naglasivši kako bi "saveznik trebao biti pouzdan".

Macron je također naglasio važnost rada sirijskih demokratskih snaga pod vodstvom Kurda koji su osvojili velike dijelove sjeverne i istočne Sirije od Islamske države (IS). "Pozivam sve da ne zaborave koliko smo im dužni", rekao je.

Američki su dužnosnici odluku opravdavali odluku o povlačenju govoreći da je IS u Siriji poražena. (Hina)