Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u nedjelju Turskoj da će se suočiti s ekonomskom katastrofom u slučaju da napadne Kurde nakon američkog povlačenja iz Sirije, upozoravajući istovremeno i Kurde da ne "provociraju" Ankaru.


Sjedinjene Države "ekonomski će uništiti Tursku ako ona napadne Kurde", napisao je Trump na Twitteru.

Vezani članci Zoran Kurelić i Martina Bolšec Oblak - 3 Nemiri u SAD-u nakon ubojstva Georgea Floyda ne jenjavaju: "Vidjeli smo zadnji dah tog čovjeka... Molio je milost i dozivao majku" Koronavirus u Turskoj - 4 Turska, Rusija i Australija popuštaju mjere: Otvaraju se restorani, kafići, muzeji, parkovi...

Washington traži i od Kurda da "ne provociraju Tursku. Rusija, Iran i Sirija su dugoročno najviše profitirale od američke politike uništenja Islamske države u Siriji... Vrijeme je da vratimo svoje trupe kući. Stop RATOVIMA BEZ KRAJA", dodao je Trump.

Turska je u prosincu pozdravila Trumpovu najavu o povlačenju američke vojske iz Sirije, gdje su se američki vojnici borili protiv Islamske države. Ta je odluka međutim dovela u osjetljivu poziciju kurdske snage koje su se borile uz SAD protiv IS-a.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prijeti da će pokrenuti vojnu ofenzivu na sjeveru Sirije kako bi potjerao te borce, pripadnike milicije YPG, koju Turska smatra teroristima.

Odgovarajući na Trumpovu prijetnju, Turska je kazala da će se nastaviti boriti protiv kurdske milicije u Siriji koju podupire Washington.

Turska već tjednima prijeti da će pokrenuti novu ofenzivu protiv YPG-a.

Odgovarajući izravno na Trumpovu prijetnju, glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin rekao je: "Teroristi ne mogu biti vaši partneri i saveznici. Nema nikakve razlike između IS-a i YPG-a. Nastavit ćemo se boriti protiv svih njih." (Hina)