Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stop vječnim ratovima!

Trump prijeti Turskoj: "Sjedinjene države ekonomski će uništiti Tursku ako napadne Kurde!"

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: AFP
Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u nedjelju Turskoj da će se suočiti s ekonomskom katastrofom u slučaju da napadne Kurde nakon američkog povlačenja iz Sirije, upozoravajući istovremeno i Kurde da ne "provociraju" Ankaru.

Sjedinjene Države "ekonomski će uništiti Tursku ako ona napadne Kurde", napisao je Trump na Twitteru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bombaški napad Racije širom Turske: Uhićeno 145 osoba osumnjičenih za povezanost s kurdskim militantima Donald Trump i Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Dok Turska granatira Kurde Donald Trump razgovarao s Erdoganom o Siriji: "Jako želi primirje. Dobra volja postoji s obje strane''

Washington traži i od Kurda da "ne provociraju Tursku. Rusija, Iran i Sirija su dugoročno najviše profitirale od američke politike uništenja Islamske države u Siriji... Vrijeme je da vratimo svoje trupe kući. Stop RATOVIMA BEZ KRAJA", dodao je Trump.

Turska je u prosincu pozdravila Trumpovu najavu o povlačenju američke vojske iz Sirije, gdje su se američki vojnici borili protiv Islamske države. Ta je odluka međutim dovela u osjetljivu poziciju kurdske snage koje su se borile uz SAD protiv IS-a.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prijeti da će pokrenuti vojnu ofenzivu na sjeveru Sirije kako bi potjerao te borce, pripadnike milicije YPG, koju Turska smatra teroristima.

Odgovarajući na Trumpovu prijetnju, Turska je kazala da će se nastaviti boriti protiv kurdske milicije u Siriji koju podupire Washington.

Turska već tjednima prijeti da će pokrenuti novu ofenzivu protiv YPG-a.

Odgovarajući izravno na Trumpovu prijetnju, glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin rekao je: "Teroristi ne mogu biti vaši partneri i saveznici. Nema nikakve razlike između IS-a i YPG-a. Nastavit ćemo se boriti protiv svih njih." (Hina) 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene