Roberta Metsola, iskusna europarlamentarka iz redova pučana, čija je politička karijera usko povezana s europskim institucijama, nova je predsjednica Europskog parlamenta.

Galerija Sira Rego Alice Kuhnke Roberta Metsola +1 Komemoracija za Davida Sassolija

Nova predsjednica Europskog parlamenta je malteška pučanka Roberta Metsola koja je pobijedila u prvom krugu izbora s osvojenih 458 glasova zastupnika.

Vezani članci Andrej Plenković nakon sastanka Europskog vijeća Plenković nakon niza sastanaka: "Bilo bi bolje da je Milanović napisao koje pismo, okrenuo koji telefon, pa bi se manje iščuđavao u Bruxellesu" Andrej Plenković Plenković: ''Ovo nije uobičajeno, nametnuli smo temu BiH, EU prepoznaje njezinu ustavnu arhitekturu''

"David Sassoli je bio borac, borio se za Europu, za nas, za ovaj parlament", rekla je Metsola na početku pobjedničkog govora i dodala da će nastaviti ići tim putem.

Talijanski socijalist Sassoli, Metsolin prethodnik na čelnom mjestu parlamenta, preminuo je 11. siječnja u bolnici u Avianu gdje je bio hospitaliziran od 26. prosinca "zbog teških komplikacija disfunkcije imunološkog sustava".

Nova predsjednica EP-a je poručila eurozastupnicima da Europski parlament mora izaći iz Strasbourga i Bruxellesa i približiti se svim europskim gradovima, dati podršku Konferenciji o budućnosti Europe i osigurati uspjeh tog demokratskog projekta. "Posebno moramo slušati mlade", istaknula je Metsola jer je 2022. godina Europska godina mladih.

Pozvala je na zajedničku borbu protiv klimatskih promjena. "Moramo pokazati ostatku svijeta da je borba protiv klimatskih promjena naša zajednička sudbina", rekla je nova predsjednica EP-a, dodavši da je moguće istovremeno očuvanje okoliša i jačanje gospodarstva.

Europski parlament u utorak je izabrao novu predsjednicu, glasanje je bilo tajno i provodilo se na daljinu zbog pandemije koronavirusa. Pobjednica je trebala osvojiti apsolutnu većinu valjanih glasova, odnosno 50 posto plus jedan glas.

Tri žene, Maltežanka Roberta Metsola, Šveđanka Alice Kuhnke i Španjolka Sira Rego bile su u utrci za predsjednicu Europskog parlamenta, a favoritkinja 43-godišnja Metsola, vršiteljica dužnosti predsjednice EP-a iz redova pučana, odnijela je pobjedu s 458 glasova, i to na svoj rođendan. Podsjetimo, Poljak Kosma Zlotowski (ECR) odlučio je povući svoju kandidaturu. 

Metsola je treća žena na čelu EP-a nakon Simone Veil (1979.-1982.) i Nicole Fontaine (1999.-2002.). U Europskom parlamentu je od 2013. godine, a još je 2004. kao studentica vodila kampanju za ulazak Malte u EU.

U utrci za predsjednicu EP-a Kuhnke je osvojila 101 glas, a Rego iz kluba Ljevice 57 glasova od 705 zastupnika u Europskom parlamentu.

"Moramo osnažiti EP. Ne smijemo se bojati reformi", rekla je Metsola i dodala da je potreban "moderniji, učinkovitiji" Europski parlament, a na čelu tog suzakonodavnog tijela EU-a predsjednica koja će "slušati i miriti razlike" među eurozastupnicima.

David Sassoli Umro predsjednik Europskog parlamenta, Plenković izrazio sućut: ''David je bio veliki prijatelj Hrvatske''
Europski Parlament (Foto: Dnevnik.hr) Poznati su kandidati za mjesto "šefa" Europe: Hoće li nakon dugo godina tron preuzeti žena?

"Za sve vas koji mi govorite da ne pripadam ovdje, u krivu ste", rekla je Kuhnke, eurozastupnica zelenih afričkog podrijetla. Ako postane predsjednica EP-a, zastupnica je rekla da će raditi na tome da EU postane "predvodnica zelene tranzicije" te na većoj raznolikosti i socijalnoj pravdi.

"Želimo socijalniju, zeleniju, više feminističku Europu", rekla je Španjolka Rego iz kluba Ljevice i više puta istaknula da svaka žena treba imati pravo odlučivati o vlastitom tijelu.

EP je prve dvije i pol godine mandata saziva 2019. do 2024. vodio talijanski socijaldemokrat David Maria Sassoli koji je preminuo prije tjedan dana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju