Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Golemi valovi 26. prosinca 2004. što ih je izazvao najsnažniji potres u zadnjih 40 godina, ubili su oko 230 tisuća ljudi u 12 zemalja Indijskoga oceana. Nešto manje od polovine njih stradalo je u indonezijskoj pokrajini Acehu na otoku Sumatri.


Treća obljetnica tsunamija u Aziji obilježena je molitvom kraj masovnih grobnica, a sirene za opasnost natjerale su mnoge na bijeg s plaže iako je bila riječ samo o vježbi mreže uzbunjivanja ustanovljene nakon katastrofe.

Vezani članci Vozači čekaju na testiranje na koronavirus u Aucklandu Zbog tri slučaja zaraze na tri dana blokirali grad od 2 milijuna ljudi. Stručnjaci: "Ova strategija ima prednosti, ali za dijelove svijeta je prekasno" Potres na indonezijskom otoku Sulawesiju Potres na indonezijskom otoku: Najmanje 35 poginulih, stotine ozlijeđenih, srušeno nekoliko zgrada...

Obalni krajevi Šri Lanke i Indije izgubili su oko 45 tisuća ljudi.
Valovi su sravnili i turistička odmarališta na jugu Tajlanda u kojima je poginulo više od pet tisuća ljudi, uglavnom stranih turista.

Vlasti u Acehu nisu se mogle nositi s tom katastrofom. Trupla su tjednima ležala po uništenim mjestima, a većina žrtava nije identificirana, nego je pokopana u zajedničke grobnice.

Nur Aini izgubila je muža i jedno od dvoje djece.

"Danas se molimo za njih iako ne znam gdje su pokopani", kaže. "Sin koji mi je ostao i danas zove oca".

Ta katastrofa, jedna od najtežih u moderno doba, izazvala je sućut diljem svijeta i slanje pomoći vrijedne više od 13 milijarda dolara.

U Acehu je obnovljeno više od stotinu tisuća kuća, deseci škola i bolnica te kilometri cesta.

Na plaži Patong u Phuketu preživjeli i članovi obitelji stradalih
polažu cvijeće na pijesak, a budistički svećenici vode ekumensku molitvu.

Vježba uzbunjivanja izvedena je na zapadnome dijelu indonezijskoga otoka Jave, blizu glavnoga grada Džakarte, a u njoj je sudjelovao i predsjednik države Susilo Bambang Yudhoyono.

Na znak sirene koja upozorava na opasnost od tsunamija sudionici vježbe trčali su više od kilometra od obale prema unutrašnjosti.