Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tri godine od stravičnog tsunamija u Aziji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Golemi valovi 26. prosinca 2004. što ih je izazvao najsnažniji potres u zadnjih 40 godina, ubili su oko 230 tisuća ljudi u 12 zemalja Indijskoga oceana. Nešto manje od polovine njih stradalo je u indonezijskoj pokrajini Acehu na otoku Sumatri.

Treća obljetnica tsunamija u Aziji obilježena je molitvom kraj masovnih grobnica, a sirene za opasnost natjerale su mnoge na bijeg s plaže iako je bila riječ samo o vježbi mreže uzbunjivanja ustanovljene nakon katastrofe.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Filipine Usred noći Potres jačine 6,8 pogodio Filipine: Procjenjuje se mogućnost tsunamija Slika nije dostupna Godišnjica stradanja Prošlo je 10 godina od jedne od najvećih prirodnih katastrofa

Obalni krajevi Šri Lanke i Indije izgubili su oko 45 tisuća ljudi.
Valovi su sravnili i turistička odmarališta na jugu Tajlanda u kojima je poginulo više od pet tisuća ljudi, uglavnom stranih turista.

Vlasti u Acehu nisu se mogle nositi s tom katastrofom. Trupla su tjednima ležala po uništenim mjestima, a većina žrtava nije identificirana, nego je pokopana u zajedničke grobnice.

Nur Aini izgubila je muža i jedno od dvoje djece.

"Danas se molimo za njih iako ne znam gdje su pokopani", kaže. "Sin koji mi je ostao i danas zove oca".

Ta katastrofa, jedna od najtežih u moderno doba, izazvala je sućut diljem svijeta i slanje pomoći vrijedne više od 13 milijarda dolara.

U Acehu je obnovljeno više od stotinu tisuća kuća, deseci škola i bolnica te kilometri cesta.

Na plaži Patong u Phuketu preživjeli i članovi obitelji stradalih
polažu cvijeće na pijesak, a budistički svećenici vode ekumensku molitvu.

Vježba uzbunjivanja izvedena je na zapadnome dijelu indonezijskoga otoka Jave, blizu glavnoga grada Džakarte, a u njoj je sudjelovao i predsjednik države Susilo Bambang Yudhoyono.

Na znak sirene koja upozorava na opasnost od tsunamija sudionici vježbe trčali su više od kilometra od obale prema unutrašnjosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene