Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne pomaže pranje

Trgovine u BiH preplavile otrovne jagode, sadrže kemikalije koje se povezuju s rakom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavno obavljena inspekcija u Republici Srpskoj dokazala je da je uvezeno voće i povrće puno pesticida. Istodobno je u jagodama iz Grčke pronađena nedozvoljena količina spinosada, otrovnog kemijskog proizvoda.

Jagode su kemikalijom zaštićene od insekata. Iz Grčke ih je uvezla kompanija iz Federacije BiH, a trebale su se naći na policama većih trgovačkih lanaca.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Jagode - 2 sve popularnije Treba li prati jagode sodom bikarbonom? Stručnjakinja otkriva je li riječ samo o pomodnom trendu

"Prilikom pregleda pošiljke inspektor je analizom uzoraka potvrdio povećano prisustvo pesticida spinosad, iznad dozvoljenih vrijednosti", priopćeno je iz Inspektorata RS.

Da je tržište u BiH preplavljeno otrovnim jagodama, potvrdio je za portal Prijedor.24 Mustafa Nešković iz Čelića, jedan od najvećih proizvođača ovog voća u našoj zemlji.

"Jagode uzgajam već 40 godina. Trenutno imam zasađeno oko 30.000 četvornih metara zemlje. Ne koristimo ni deset posto dozvoljene zaštite kojom možemo prskati naše jagode. Koristimo isključivo ona sredstva s takozvane 'zelene liste'", kazao je Nešković.

Zaustavili uvoz u zemlje EU

Ističe da građani BiH trenutno nigdje ne mogu pronaći domaću jagodu, već kupuju uvezene iz Grčke, Španjolske i Maroka.

"Naše jagode izvozimo u Njemačku i Rusiju. Redovno su na kontroli. Jamčim da su najčistije. S druge strane, uvozimo sve i svašta. Čuo sam i da je trenutno velika nestašica jagoda u Njemačkoj. Upravo zbog prisustva velike količine pesticida, zaustavili su uvoz. One se vraćaju iz zemalja Evropske unije i završavaju u BiH", dodao je Nešković.

Organizacija Environmental Working Group iz Washingtona, koja se bavi istraživanjima na polju zaštite životne sredine, nedavno je objavila da su upravo jagode najproblematičnije u pogledu pesticida s obzirom na to da su najviše kontaminirane otrovima.

U izvješću se navodi da u svemu tome ne pomaže niti pranje jagoda prije konzumacije. Naveli su da jagode sadrže opasne kemikalije koje se povezuju s rakom i štetnim utjecajem na reprodukcijski sustav.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene