I dalje je u tijeku dramatično spašavanje petogodišnjeg djeteta u Maroku. Prije tri dana tijekom igre upao je u 32 metra duboku rupu. Spasilačke službe do dječaka pokušavaju doći kopanjem paralelne rupe. Nedostaje im tek nekoliko metara, a sada prijeti i opasnost od urušavanja.

Galerija Spašavanje dječaka u Maroku - 5 Spašavanje dječaka u Maroku - 4 Spašavanje dječaka u Maroku - 3 +1 Spašavanje dječaka u Maroku - 2

U usku rupu duboku 32 metra upao je petogodišnji dječak u Maroku. Pravi horor i očajnički pokušaji spašavanja traju već danima. Spasioci mu dostavljaju hranu, vodu i kisik.

''Molim se za ublažavanje moje i njegove patnje u toj rupi prašine. Nadam se da će vlasti i spasioci uspjeti izvući mog sina'', kaže dječakova majka Wassima Kharchich.

Na što treba paziti?

Dramatična akcija traje dan i noć. Bageri kopaju usporednu rupu kako bi na taj način pokušali doći do dječaka. Nedostaje im još nekoliko metara. U ovakvim akcijama posebnu pozornost treba obratiti na jednu stvar.

''Paziti na loše plinove, a to je najčešće velika koncentracija CO2. Svakako bi trebalo imati nekakve izolacijske aparate s bocama zraka'', otkriva Marko Rakovac iz Hrvatske gorske službe spašavanja.

Komunicirao sa spasiocem

Dječak je na velikoj dubini zarobljen od utorka. Zasad je dobro. Do njega je spuštena i kamera kako bi se u svakom trenutku pratilo njegovo stanje.

''Uspio sam komunicirati s djetetom i pitati ga čuje li me. Uslijedio je odgovor. Pričekao sam minutu i čuo kako je počeo koristiti kisik'', ispričao je spasilac volonter Imad Fahmy.

Spašavanje dječaka Rayana u Maroku - 3 Treći dan spašavanja dječaka Rayana (5) iz bunara dubokog 32 metra: "Ova faza bi mogla postati vrlo teška"

Na mjestu spašavanja su liječnički tim i helikopter kako bi se dječaka prebacilo do najbliže bolnice kada bude spašen.

''Unesrećene osobe u takvim objektima budu pothlađene s obzirom na to da u podzemlju vlada vlaga, puno je veći nivo vlage. Oni često budu pothlađeni, treba im pristupiti da ih se odmah utopli'', pojašnjava HGSS-ovac Rakovac.

Spašavanje je privuklo velik interes javnosti. Rijeke građana svakog dana s nestrpljenjem čekaju kraj trodnevne agonije, a spašavanje se uživo prenosi i na društvenim mrežama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju