Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upao u bunar tijekom igre

I HGSS-ovci pomno prate dramatičnu akciju spašavanja dječaka u Maroku. Znaju na što posebno treba obratiti pozornost

Aktualno Galerija Spašavanje dječaka u Maroku - 5 Spašavanje dječaka u Maroku - 5 Foto: DNEVNIK.hr Spašavanje dječaka u Maroku - 4 Spašavanje dječaka u Maroku - 4 Foto: DNEVNIK.hr Spašavanje dječaka u Maroku - 3 Spašavanje dječaka u Maroku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Spašavanje dječaka u Maroku - 2 Spašavanje dječaka u Maroku - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Spašavanje dječaka u Maroku - 1 Galerija 1/5 >>
I dalje je u tijeku dramatično spašavanje petogodišnjeg djeteta u Maroku. Prije tri dana tijekom igre upao je u 32 metra duboku rupu. Spasilačke službe do dječaka pokušavaju doći kopanjem paralelne rupe. Nedostaje im tek nekoliko metara, a sada prijeti i opasnost od urušavanja.

U usku rupu duboku 32 metra upao je petogodišnji dječak u Maroku. Pravi horor i očajnički pokušaji spašavanja traju već danima. Spasioci mu dostavljaju hranu, vodu i kisik.

''Molim se za ublažavanje moje i njegove patnje u toj rupi prašine. Nadam se da će vlasti i spasioci uspjeti izvući mog sina'', kaže dječakova majka Wassima Kharchich.

Na što treba paziti?

Dramatična akcija traje dan i noć. Bageri kopaju usporednu rupu kako bi na taj način pokušali doći do dječaka. Nedostaje im još nekoliko metara. U ovakvim akcijama posebnu pozornost treba obratiti na jednu stvar.

''Paziti na loše plinove, a to je najčešće velika koncentracija CO2. Svakako bi trebalo imati nekakve izolacijske aparate s bocama zraka'', otkriva Marko Rakovac iz Hrvatske gorske službe spašavanja.

Komunicirao sa spasiocem

Dječak je na velikoj dubini zarobljen od utorka. Zasad je dobro. Do njega je spuštena i kamera kako bi se u svakom trenutku pratilo njegovo stanje.

''Uspio sam komunicirati s djetetom i pitati ga čuje li me. Uslijedio je odgovor. Pričekao sam minutu i čuo kako je počeo koristiti kisik'', ispričao je spasilac volonter Imad Fahmy.

Pročitajte i ovo Spašavanje dječaka u Maroku - 1 Kopa pet buldožera Treći dan spašavanja dječaka Rayana (5) iz bunara dubokog 32 metra: "Ova faza bi mogla postati vrlo teška"

Na mjestu spašavanja su liječnički tim i helikopter kako bi se dječaka prebacilo do najbliže bolnice kada bude spašen.

''Unesrećene osobe u takvim objektima budu pothlađene s obzirom na to da u podzemlju vlada vlaga, puno je veći nivo vlage. Oni često budu pothlađeni, treba im pristupiti da ih se odmah utopli'', pojašnjava HGSS-ovac Rakovac.

Spašavanje je privuklo velik interes javnosti. Rijeke građana svakog dana s nestrpljenjem čekaju kraj trodnevne agonije, a spašavanje se uživo prenosi i na društvenim mrežama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene