Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija iz Vojvodine

Žigmanov osudio otkrivanje spomen ploče ratnom zločincu u Novom Sadu

Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (Foto: Dnevnik.hr)
Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov osudio je u petak postavljanje spomen ploče u Novome Sadu zapovjedniku Novosadskog korpusa general-majoru Mladenu Bratiću, koji je predvodio napad postrojbi bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Vukovar.

"DSHV najoštrije osuđuje otkrivanje spomen ploče osobi koja je bila u funkciji činjenja ratnih zločina. To je više nego neprimjereno kada su u pitanju standardi i vrijednosti u EU danas a to svakako neće pridonijeti demokratskom procesu razvoja u Srbiji“, izjavio je Žigmanov medijima na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov - 2 Tomislav Žigmanov Hrvatski predstavnik u Srbiji nije ušao u parlament: "Nikad nismo imali tako nisu razinu suradnje" Zdravko Komšić, vukovarski branitelj (Foto: Dnevnik.hr) Sramotna odluka srpske vlade Novi Sad diže spomen ploču ratnom zločincu: "Vukovar su oni uništili, poravnali su ga!"

Dodao je kako će taj čin kod Hrvata "izazvati strah, dodatno će osnažiti nesigurnosti i stvarati nespokoj, jer se osobe koje su bile u funkciji ratnih zločina u aktu agresije na drugu, susjednu državu, ovdje javno afirmiraju kao pozitivni likovi“.

"Naravno da će ovo dodatno usložiti hrvatsko-srpske odnose, i u tom kontekstu ozbiljno zabrinjavaju revizijski procesi u Srbiji kada je u pitanju naša suvremena povijest“, zaključio je Žigmanov.

Spomen ploča zapovjedniku Novosadskog korpusa general-majoru Mladenu Bratiću i poginulim vojnicima te jedinice otkrivena je u petak u vojnom kompleksu Vojske Srbije (VS), u sklopu obilježavanja dana 1. brigade kopnene vojske VS-a u Novome Sadu.

Uz Žigmanova taj čin ranije je osudila koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene