Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi s demografijom

Gradska vlast će aplikacijom za upoznavanje pokušati zaustaviti pad brakova i nataliteta

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Tokio pokreće aplikaciju za upoznavanje kako bi promovirao brak i riješio kronično nisku stopu nataliteta.

Stopa plodnosti u Japanu, koja strmoglavo pada godinama, dosegla je još jednu rekordno nisku razinu dok vlada pojačava napore da potakne mlade ljude da se vjenčaju i zasnuju obitelji pa je čak pokrenula i vlastitu aplikaciju za upoznavanje.

Nacija od 123,9 milijuna ljudi prošle godine je zabilježila samo 727.277 rođenih, prema novim podacima koje je u petak objavilo Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi. Stopa plodnosti – definirana kao ukupan broj poroda koje žena ima u životu – pala je s 1,26 na 1,20.

Da bi populacija ostala stabilna, potrebna joj je stopa plodnosti od 2,1. Sve iznad toga dovest će do povećanja populacije, s velikim udjelom djece i mladih odraslih, kao što se vidi u Indiji i mnogim afričkim zemljama.

Ali u Japanu je stopa nataliteta već pola stoljeća znatno ispod te stabilne oznake od 2,1, upozoravaju stručnjaci. Pala je ispod te razine nakon što je globalna naftna kriza 1973. gurnula gospodarstvo u recesiju i nikad se nije oporavila.

Pročitajte i ovo Youtuberu prijeti zatvor prijeti mu 10 godina VIDEO Skupocjena glupost mogla bi ga koštati zatvora: Youtuber iz helikoptera vatrometom gađao Lamborghini

Dalekosežne posljedice

Trend pada ubrzao se posljednjih godina s brojem umrlih koji svake godine nadmašuje broj rođenih i uzrokuje smanjenje ukupne populacije, a što ima dalekosežne posljedice za japansku radnu snagu, gospodarstvo, sustav socijalne skrbi i društveno tkivo.

U 2023. zemlja je zabilježila 1,57 milijuna smrtnih slučajeva, prema podacima Ministarstva zdravstva – više nego dvostruko više od broja rođenih. A nemaju ni previše bračne sreće - lani je broj sklopljenih brakova pao za 30.000, dok je broj razvoda porastao.

Stručnjaci kažu kako se očekuje da će se pad nastaviti barem nekoliko desetljeća i da je u određenoj mjeri nepovratan zbog strukture stanovništva zemlje. Čak i kad bi Japan sutra povećao svoju stopu plodnosti, njegova populacija nastavit će padati sve dok se iskrivljeni omjer mladih i starijih osoba ne uravnoteži, piše CNN.

Pročitajte i ovo Crni medvjed Brutalni napad Medvjed rastrgao ženu, ušuljao se u kuću i napao je: "Jedan je imao poseban interes i učestalo je dolazio"

Utrka s vremenom

Ipak, vlada vodi utrku s vremenom u nadi da će uspjeti ublažiti posljedice pa pokreće nove vladine agencije koje će se posebno usredotočiti na ovaj problem. Pokrenula je inicijative kao što su proširenje ustanova za brigu o djeci, nuđenje stambenih subvencija roditeljima, a u nekim gradovima čak i plaća parovima da imaju djecu.

U glavnom gradu Tokiju, lokalni dužnosnici isprobavaju novi pristup – vlast pokreće aplikaciju za upoznavanje, koja je u ranoj fazi testiranja i bit će u potpunosti operativna kasnije ove godine.

"Molimo vas da to koristite kao 'prvi korak' na početku potrage za brakom", stoji na web stranici aplikacije, dodajući da AI sustav za pronalaženje partnera osigurava vlast Tokija.

Od korisnika se traži da poduzmu "test dijagnostike vrijednosti", ali postoji i opcija da unesu željene osobine budućeg partnera.

“Na temelju vaših vrijednosti i vrijednosti koje tražite kod partnera, a koje se mogu utvrditi dijagnostičkim testom, AI će vas upoznati s kompatibilnom osobom”, stoji u priopćenju. “Ono što se ne može mjeriti samo izgledom ili uvjetima može dovesti do neočekivanog susreta.“

Pročitajte i ovo Šokiralo ga ponašanje turista bilo mu preskupo VIDEO Poljaku u Splitu 20 centi za javni WC bilo previše: Napravio neviđenu gadariju

Do braka preko aplikacije

Aplikacija je zapela za oko čak i Elonu Musku, koji je na X, nekadašnjem Twitteru, napisao: “Drago mi je da vlada Japana prepoznaje važnost ove stvari. Ako se ne poduzmu radikalne mjere, Japan (i mnoge druge zemlje) će nestati!”

Stručnjaci smatraju da je takav  scenarij malo vjerojatan – očekuje se da će se stopa plodnosti u nekom trenutku izjednačiti i da će se zemlja prilagoditi. Japan bi u tom trenutku mogao izgledati vrlo drugačije, od svoje demografske strukture do gospodarstva i domaće politike, ali neće jednostavno nestati.

“Brak je odluka koja se temelji na vlastitim vrijednostima, ali tokijska vlast radi na stvaranju zamaha za brak kako bi oni koji misle da se ‘namjeravaju vjenčati’ mogli poduzeti taj prvi korak”, stoji na web stranici aplikacije za upoznavanje.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica rastu tenzije zbog Ukrajine Ruska nuklearna podmornica i ratni brodovi krenuli prema Americi

Korisnici moraju biti samci, stariji od 18 godina i imati želju da se vjenčaju, te živjeti ili raditi u Tokiju, piše na web stranici.

Također navodi i druge vladine mjere za potporu parovima – poput pružanja informacija o ravnoteži između poslovnog i privatnog života, brige o djeci i stambene potpore, sudjelovanja muškaraca u kućanskim poslovima i odgoju djece te savjetovanja o karijeri.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene