Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raste broj žrtava

Tlo i dalje podrhtava, vjerojatnost novog, snažnog potresa je do 20 posto: Ako se dogodi, bit će to ovaj tjedan

Aktualno Galerija Potres u Japanu - 3 Potres u Japanu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Potres u Japanu - 2 Potres u Japanu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Potres u Japanu - 1 Potres u Japanu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Potres u Japanu - 4 Potres u Japanu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Potres u Japanu - 5 Galerija 1/5 >>
Kako se spasilačke ekipe probijaju kroz pogođena područja, tako broj žrtava raste. Najmanje ih je 55. Bez struje je oko 30 tisuća kućanstava. Tisuće su raseljene. Detalje donosi Dnevnik Nove TV

Potres magnitude 7,6 u središnjem Japanu u ponedjeljak je doslovno prevrtao zgrade. Trgao je prometnice, a s njima i objekte, koji su završili stotinjak metara dalje od prvobitnih lokacija.

"Sve je popadalo. Ne samo što je potpuni nered, zid se srušio tako da se vidi u susjednu sobu. Mislim da ovdje više ne možemo živjeti", kazao je Miki Kobayashi iz Anamizua.

Pročitajte i ovo Šteta nakon potresa u Japanu Mnogi su pod ruševinama Raste broj mrtvih u potresu u Japanu, spasioci tragaju za preživjelima: "Nikada nisam doživio tako snažan potres"

Kako se spasilačke ekipe probijaju kroz pogođena područja, tako broj žrtava raste. Najmanje ih je 55. Bez struje je oko 30 tisuća kućanstava. Tisuće su raseljene.

"Gubitak slobode, to što si ograničen i moraš biti strpljiv, to je najteže", kaže Hidetaka Jorinbo iz Wajime.

Pročitajte i ovo Avion izgorio na aerodromu u Tokiju nakon sudara FOTO/VIDEO Svijet obilaze uznemirujuće snimke putničkog zrakoplova koji guta požar: "Cijela je kabina za nekoliko minuta bila puna dima"

Spasilačke ekipe traže preživjele, vojska dijeli hranu, vodu i druge potrepštine. Ljudi si pomažu međusobno, pa je tako jedna benzinska crpka sugrađanima odlučila dijeliti gorivo besplatno, u ograničenim količinama.

Potres u Japanu - 3 Potres u Japanu - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Uvijek sam vodio računa o opskrbi goriva za vozila hitnih službi. Nikada nisam mislio da će se ovo dogoditi. Vjerujem da je sada trenutak za ispunjavanje dužnosti", kazao je Akihiro Maitani, zaposlenik benzinske postaje.

Pročitajte i ovo Šteta od razornog potresa koji je na Novu godinu pogodio Japan Užas na Novu godinu VIDEO Pogled iz zraka otkriva razmjere katastrofe nakon razornog potresa: Broj mrtvih raste, traga se za zarobljenim ljudima

Ukupnu štetu trenutačno je nemoguće procijeniti.

"Od sinoć koristimo sve napore kako bismo prikupili informacije o situaciji, ali zbog blokada na cestama ekstremno je teško probiti se do sjevernog dijela poluotoka Noto", naglasio je Fumio Kishida, japanski premijer.

Potres u Japanu - 3 Potres u Japanu - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

Stanovnici se pozivaju na oprez. Tlo i dalje podrhtava. Vjerojatnost novog, snažnog potresa je 10 do 20 posto. Ako će se dogoditi, bit će to ovaj tjedan.

Pročitajte i ovo Cesta u Japanu u regiji Noto Strašne posljedice FOTO Snažan potres pomaknuo je kopno u Japanu za više od jedan metar prema zapadu

Prvi put nakon potresa i tsunamija 2011., jučer je ponovno proglašena velika opasnost zbog plimnog vala. Ubrzo je ukinuta. Događanja 2011. dovela su do katastrofe u nuklearki Fukušima. Vlasti uvjeravaju da ovaj put nema oštećenja na nuklearkama uz Japansko more.

Potres u Japanu - 3 Potres u Japanu - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Japancima su potresi gotovo stvar svakodnevice. Na podrhtavanja su naviknuli jer je riječ o jednom od seizmički najaktivnijih područja na Zemlji. Japan se, naime, nalazi na sudaru četiriju glavnih tektonskih ploča - Euroazijske, Sjevernoameričke - koja se dodiruje s Filipinskom i Pacifičkom pločom. Ona je ujedno i najbrža od svih ploča - godišnje nadire do 10 centimetara pod Filipinsku i Sjevernoameričku ploču.

Da se Japan nalazi na izrazito aktivnom području, govori i podatak o više od 100.000 potresa u godinu dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izdano upozorenje Polarni val u Europi: Temperatura pada ispod minus 40 stupnjeva, ugroženi milijuni ljudi

O silini potresa magnitude 7,6 govore i podaci prema kojima je tlo u Japanu pomaknuto za više od jednog metra. Najveća promjena, procjenjuje se, od jednog metra i 30 centimetra vidjela se u gradu Wajima - a pomicanje tla zabilježeno je i u okolnim gradovima.

Potres u Japanu - 3 Potres u Japanu - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Podsjećamo, do pomicanja tla, i to do čak sedam metara, došlo je i u razornom potresu koji je pogodio Tursku u veljači prošle godine. Na području oko samog epicentra na jugu Turske nastale su goleme pukotine u zemlji koje se protežu nekoliko kilometara, a prolazile su kroz polja, ceste, potoke.

Dodajmo i kako su stručnjaci procijenili da se tlo na području Siska i Petrinje nakon potresa pomaknulo za 35 centimetara.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene