Sjevernokorejska vlast ih je višestruko odlikovala, a međunarodna zajednica ih je stavila na crnu listu. Riječ je o dvojici znanstvenika koji su imali ključne uloge u nuklearnim testiranjima i proizvodnji moćnog nuklearnog oružja, koje bi moglo doseći i američko tlo.


Šesti sjevernokorejski nuklearni test koji je proveden u nedjelju, pokazao je da Kim Jong Un sad ima, ili razvijenu hidrogensku bombu, ili je vrlo blizu tome da je razvije,

Vezani članci Kim Jong Un (Foto:AFP) Čistka u Sjevernoj Koreji: Kim zbog neuspjelog sastanka s Trumpom pogubio petero visokih dužnosnika Kim Jong Un (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Kim opet provocira: Sjeverna Koreja ispalila nepoznatu raketu kratkog dometa

Fotografije koje je objavila sjevernokorejska novinska agencija KCNA, samo par sati prije testiranja novog oružja, pokazuje, između ostalog, i dvojicu muškaraca koji stoje neposredno do Kim Jong Una dok on provodi inspekcijunove bojeve glave u obliku "kikirikija". riječ je o Ri Hong Sopu, šefu Sjevernokorejskog instituta za nuklearno naoružanje i Hong Sung Muu, zamjeniku direktora Odjela za industriju streljiva vladajuće Radničke partije Sjeverne Koreje.

Navedena dvojica znanstvenika u kratkom su vremenu došla u fokus međunarodne zajednice, s obzirom na ubrzan napredak sjevernokorejskog nuklearnog programa pod vodstvom Kim Jong Una.

U siječnju 2016. godine, Hong i Ri su bili prva dvojica Sjevernokorejca na svečanom uručenju odličja (vidi u priloženom videu) i to nakon četvrtog uspješnog nuklearnog testa. Dva mjeseca kasnije snimljeni su neposredno uz Kim Jong Una tijekom njegove inspekcije minijaturne bojeve glave koja može stati u interkontinentalnu balističku raketu, kako je tad tvrdila Sjeverna Koreja.

Ri i Hong su završili na crnoj listi UN-a, 2009. i 2017. godine, Ri zbog umješanosti u "proizvodnju plutonija za naoružanje", a Hong zbog "ključne uloge u sjevernokorejskom nuklearnom programu".

Agencija Reuters naglašava kako nije bila u stanju neovisno verificirati precizne uloge u režimu Kim Jong Una, jer sjevernokorejska vlada ne omogućava stranim agencijama nikakve kontakte u Pjongjangu, bilo emailom, telefonom ili faxom.