Sjevernokorejska vlast ih je višestruko odlikovala, a međunarodna zajednica ih je stavila na crnu listu. Riječ je o dvojici znanstvenika koji su imali ključne uloge u nuklearnim testiranjima i proizvodnji moćnog nuklearnog oružja, koje bi moglo doseći i američko tlo.


Šesti sjevernokorejski nuklearni test koji je proveden u nedjelju, pokazao je da Kim Jong Un sad ima, ili razvijenu hidrogensku bombu, ili je vrlo blizu tome da je razvije,

Vezani članci Državni mediji objavili fotografiju Kim Jong Una Kim Jong Un se pojavio u javnosti: Državni medij objavio da je otvorio tvornicu gnojiva Kim Jong Un - 3 Gdje je Kim Jong Un? Jedni vjeruju da je bolestan, drugi da se skriva od koronavirusa

Fotografije koje je objavila sjevernokorejska novinska agencija KCNA, samo par sati prije testiranja novog oružja, pokazuje, između ostalog, i dvojicu muškaraca koji stoje neposredno do Kim Jong Una dok on provodi inspekcijunove bojeve glave u obliku "kikirikija". riječ je o Ri Hong Sopu, šefu Sjevernokorejskog instituta za nuklearno naoružanje i Hong Sung Muu, zamjeniku direktora Odjela za industriju streljiva vladajuće Radničke partije Sjeverne Koreje.

Navedena dvojica znanstvenika u kratkom su vremenu došla u fokus međunarodne zajednice, s obzirom na ubrzan napredak sjevernokorejskog nuklearnog programa pod vodstvom Kim Jong Una.

U siječnju 2016. godine, Hong i Ri su bili prva dvojica Sjevernokorejca na svečanom uručenju odličja (vidi u priloženom videu) i to nakon četvrtog uspješnog nuklearnog testa. Dva mjeseca kasnije snimljeni su neposredno uz Kim Jong Una tijekom njegove inspekcije minijaturne bojeve glave koja može stati u interkontinentalnu balističku raketu, kako je tad tvrdila Sjeverna Koreja.

Ri i Hong su završili na crnoj listi UN-a, 2009. i 2017. godine, Ri zbog umješanosti u "proizvodnju plutonija za naoružanje", a Hong zbog "ključne uloge u sjevernokorejskom nuklearnom programu".

Agencija Reuters naglašava kako nije bila u stanju neovisno verificirati precizne uloge u režimu Kim Jong Una, jer sjevernokorejska vlada ne omogućava stranim agencijama nikakve kontakte u Pjongjangu, bilo emailom, telefonom ili faxom.