Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zona isključenja dostupna svima

Tko kaže da vam treba zaštitno odijelo za šetnju Černobilom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otići u Černobil i kročiti mjestom koje je zadesila najveća nuklearna katastrofa davne 1986. godine, želja je mnogih, no tu je bojazan od zračenja, a niti Ukrajina više nije, zbog rata na istoku zemlje, najsigurnije mjesto za avanturistički turizam.

Šetnja Černobilom i Pripijatom je ipak moguća, ako nikako drugačije, onda putem interneta, iz udobnosti fotelje, uz omiljeno piće, ili cigaretu, ili oboje, ovisno o osobnim preferencijama svakog pojedinog potencijalnog kauč-avanturista.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije prvi put Iz najopasnije nuklearke u Europi curi radioaktivna tekućina: Prijetnja gora i od katastrofe u Černobilu Slika nije dostupna Dugotrajne posljedice Jeste li znali da su divlje svinje u jugoistočnoj Njemačkoj - radioktivne? Sada je otkriveno i što je tomu uzrok

Nekako ispod radara je u nas prošla činjenica da je Googleov Street View servis ponudio svoje usluge upravo i u Zoni isključenja oko Černobila i omražene u eksploziji uništene nuklearne elektrane, čiji je odavno u zemlju potonuli rastopljeni reaktor, sad dobio i svoju grobnicu, u obliku gigantske kupole.

Ukrajina u međuvremenu razmišlja o reaktiviranju te elektrane ali u drugačijem svojstvu.

Odlična je to početna točka za šetnju krajolikom oko Černobila, za koji vam neće trebati vodič, putni troškovi i kojekakve druge komplikacije i koji neodoljivo podsjeća na mjesto koje je civilizacija zauvijek napustila i koje priroda polako svake godine prisvaja sebi.

Zgrade koje nestaju u šumi, široke gradske ceste koje sad izgledaju poput zabačenih puteva i mnoge druge stvari možete vidjeti i dočarati ih sebi putem poprilično detaljne šetnje Černobilom i Pripijatom, a sve zahvaljujući Street Viewu.

Dovoljno dobro, kad već nije lako doći to tamo i iskusiti sve to uživo. Prošetajte.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene