Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otići u Černobil i kročiti mjestom koje je zadesila najveća nuklearna katastrofa davne 1986. godine, želja je mnogih, no tu je bojazan od zračenja, a niti Ukrajina više nije, zbog rata na istoku zemlje, najsigurnije mjesto za avanturistički turizam.


Šetnja Černobilom i Pripijatom je ipak moguća, ako nikako drugačije, onda putem interneta, iz udobnosti fotelje, uz omiljeno piće, ili cigaretu, ili oboje, ovisno o osobnim preferencijama svakog pojedinog potencijalnog kauč-avanturista.

Vezani članci Černobilom haraju šumski požari Černobilom haraju šumski požari na 34. obljetnicu katastrofe Slika nije dostupna Zabranjenom zonom oko Černobila tumara generacija koja vjeruje da nema što izgubiti

Nekako ispod radara je u nas prošla činjenica da je Googleov Street View servis ponudio svoje usluge upravo i u Zoni isključenja oko Černobila i omražene u eksploziji uništene nuklearne elektrane, čiji je odavno u zemlju potonuli rastopljeni reaktor, sad dobio i svoju grobnicu, u obliku gigantske kupole.

Ukrajina u međuvremenu razmišlja o reaktiviranju te elektrane ali u drugačijem svojstvu.

Odlična je to početna točka za šetnju krajolikom oko Černobila, za koji vam neće trebati vodič, putni troškovi i kojekakve druge komplikacije i koji neodoljivo podsjeća na mjesto koje je civilizacija zauvijek napustila i koje priroda polako svake godine prisvaja sebi.

Zgrade koje nestaju u šumi, široke gradske ceste koje sad izgledaju poput zabačenih puteva i mnoge druge stvari možete vidjeti i dočarati ih sebi putem poprilično detaljne šetnje Černobilom i Pripijatom, a sve zahvaljujući Street Viewu.

Dovoljno dobro, kad već nije lako doći to tamo i iskusiti sve to uživo. Prošetajte.