Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otići u Černobil i kročiti mjestom koje je zadesila najveća nuklearna katastrofa davne 1986. godine, želja je mnogih, no tu je bojazan od zračenja, a niti Ukrajina više nije, zbog rata na istoku zemlje, najsigurnije mjesto za avanturistički turizam.


Šetnja Černobilom i Pripijatom je ipak moguća, ako nikako drugačije, onda putem interneta, iz udobnosti fotelje, uz omiljeno piće, ili cigaretu, ili oboje, ovisno o osobnim preferencijama svakog pojedinog potencijalnog kauč-avanturista.

Vezani članci Slika nije dostupna 10 stvari koje možda niste znali o Černobilu Slika nije dostupna Zabranjenom zonom oko Černobila tumara generacija koja vjeruje da nema što izgubiti

Nekako ispod radara je u nas prošla činjenica da je Googleov Street View servis ponudio svoje usluge upravo i u Zoni isključenja oko Černobila i omražene u eksploziji uništene nuklearne elektrane, čiji je odavno u zemlju potonuli rastopljeni reaktor, sad dobio i svoju grobnicu, u obliku gigantske kupole.

Ukrajina u međuvremenu razmišlja o reaktiviranju te elektrane ali u drugačijem svojstvu.

Odlična je to početna točka za šetnju krajolikom oko Černobila, za koji vam neće trebati vodič, putni troškovi i kojekakve druge komplikacije i koji neodoljivo podsjeća na mjesto koje je civilizacija zauvijek napustila i koje priroda polako svake godine prisvaja sebi.

Zgrade koje nestaju u šumi, široke gradske ceste koje sad izgledaju poput zabačenih puteva i mnoge druge stvari možete vidjeti i dočarati ih sebi putem poprilično detaljne šetnje Černobilom i Pripijatom, a sve zahvaljujući Street Viewu.

Dovoljno dobro, kad već nije lako doći to tamo i iskusiti sve to uživo. Prošetajte.