445240
445240
445240
445240
445240

OPASAN PLAN? Ukrajina oživljava Černobil

  • , 02.08.2016., 10:19
  • Autor:
  • komentara

Nuklearna elektrana Černobil, u kojoj se dogodila najveća nuklearna katastrofa na svijetu, opet bi mogla raditi. No, ovaj put kao solarna elektrana.

 
 
 
 
Černobil  (Foto: AFP)
Černobil (Foto: AFP)

Prema planu ukrajinske vlade, zabranjena zona oko Černobila mogla bi se pretvoriti u najvećeg svjetskog proizvođača solarne energije.

Nuklearna katastrofa koja se u Černobilu dogodila 1986. godine dovela je do smrti, kako se procjenjuje, 100 tisuća ljudi, a iza nje ostala je pustoš tisućama milja uokolo s katastrofalnim posljedicama po biljni i životinjski svijet. Na, ta ista pustoš od 2500 kvadratnih kilometara mogla bi sada postati savršeno mjesto za solarnu farmu.

U zabranjenu zonu ionako nitko ne smije ući pa ne bi bio problem po cijelom području postaviti solarne panele. S proizvodnjom od četiri gigawata bila bi jednaka snazi bivšeg reaktora i bila bi daleko najveće solarna elektrana na svijetu. Na području se još uvijek nalazi infrastruktura koja je potrebna za isporuku velikih količina energije budući da su stari dalekovodi i dalje neoštećeni te ne bi trebalo mnogo da ponovno budu u funkciji.

'Imamo visokonaponske dalekovode koji su korišteni za nuklearnu postaju, zemljište je vrlo jeftino, imamo ljude koji su obučeni za rad na elektroenergetskim postrojenjima', rekao je ukrajinski ministar okoliša.

Europska banka za obnovu i razvoj navela je kako bi mogla financijski poduprijeti projekt, ali naravno uz poštivanje određenih uvjeta kao što su pitanje okoliša i sigurnosti.
No, i dalje je upitno je li takav projekt sigurno ili uopće moguće izvesti u prostoru koji je opasan za sve koji uđu u njega, piše Independent.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se