Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla u Južnu Koreju na ZOI

Misteriozna Kimova sestra: Tko je žena koja privlači jednaku pozornost kao i najveće sportsko događanje na svijetu?

Dolazak Kim Yo Jong u Južnu Koreju (Foto: AFP)
Dolazak Kim Yo Jong u Južnu Koreju (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Dolazak Kim Yo Jong u Južnu Koreju (Foto: AFP) Dolazak Kim Yo Jong u Južnu Koreju (Foto: AFP) Foto: Afp Dolazak Kim Yo Jong u Južnu Koreju (Foto: AFP) Dolazak Kim Yo Jong u Južnu Koreju (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Kim Yo Jong prati brata Kim Jong Una (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Delegacija Sjeverne Koreje, čiji je dio i sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, stigla je u Južnu Koreju na Zimske olimpijske igre.

Kim Yo Jong prva je članica sjevernokorejske vladajuće obitelji u posjetu Južnoj Koreji od Korejskog rata (1950. – 1953.). Doputovala je privatnim zrakoplovom uoči ceremonije otvaranja ZOI-ja.

U Južnoj Koreji na njezin dolazak gledaju kao na"spremnost da se ublaže napetosti na Korejskom poluotoku". Njezin posjet trebao bi trajati tri dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje Slika nije dostupna TRAJNI RIZIK Sestra Kim Jong-una pojasnila prijetnju: ''Gađat ćemo Južnu Koreju nuklearnim oružjem ako...''

O Kimovoj sestri, isto kao i o njemu, poznato je vrlo malo informacija. Washington Post izdvojio je neke od njih.

Ima 29, 30 ili 31 godinu.

Kim Yo Jong najmlađe je dijete i jedina kći Kim Jong Ila i njegove supruge, plesačice Ko Yong Hui. Prema podacima koje ima SAD, rođena je 26. rujna 1989. godine u Pjongjangu. Međutim, južnokorejska obavještajna služba posjeduje informacije prema kojima je rođena 1987. godine. U svakom slučaju, ima 30-ak godina.

Kao i njezina starija braća, školovala se u Švicarskoj. Pohađala je školu u Bernu, istu kao njezin brat Kim Jong Un, i živjela u skromnom stanu u blizini škole. Školu je pohađala pod pseudonimom Pak Mi Hyang, a vjeruje se da je za vrijeme života u Bernu pohađala i satove baleta.

Već u ranoj mladosti pokazivala je politički potencijal.

Vjeruje se da se u Sjevernu Koreju vratila 2000. ili 2001. godine, kad i Kim Jong Un. Već 2002. godine Kim Jong Il svojim je sugovornicima ponosno priopćio da je njegova kći zainteresirana za politiku i da želi karijeru graditi u političkom sustavu Sjeverne Koreje.

Dolazak Kim Yo Jong u Južnu Koreju (Foto: AFP) Kim Yo Jong prati brata Kim Jong Una (Foto: AFP) Foto: Afp

Daleko od očiju javnosti

Nakon povratka u Sjevernu Koreju, Kim Yo Jong nije se pojavljivala u javnosti, sve do očeva pogreba 2011. godine.

Vjeruje se da ju je za ulogu vođe u međuvremenu odgajala njezina teta Kim Kyong Hui, koja je jednaku podršku davala i njezinu bratu. Danas je Kim Yo Jong podrška bratu Kim Jong Unu.

Spomenuta teta imala je bitnu ulogu u njezinu odrastanju. Sjevernokorejska državna televizija 2012. godine objavila je video njihova zajedničkog jahanja. Kim Kyong Hui nestala je iz javnosti 2013. godine kada je njezin suprug Jang Song Thaek pogubljen zbog izdaje. Vjeruje se da je živa, ali bolesna.

Zadatak Kim Yo Jong je da štiti i promovira svog brata. Ona je, između ostalog, zamjenica direktora Odjela za propagadnu i agitiranje vladajuće Radničke partije. U opisu je njezina posla da se pobrine da se Kim Jong Una prezentira kao snažnog vođu te da sve drugo "glatko teče". Više puta viđena je uz svog brata na velikim događanjima i čini se da on svojoj sestri vjeruje više nego bilo kome drugome.

Dolazak Kim Yo Jong u Južnu Koreju (Foto: AFP) Dolazak Kim Yo Jong u Južnu Koreju (Foto: AFP) Foto: Afp

Može li biti vođa?

Postavlja se pitanje može li jednog dana ona preuzeti ulogu vođe? Odgovor je - ne. U Sjevernoj Koreji ta je uloga namijenjena muškim članovima obitelji. Međutim stručnjaci koji proučavaju sjevernokorejsku vladajuću obitelj kažu da Kim Yo Jong ima važnu ulogu i da je vrlo utjecajna.

Njezina uloga postala je još važnija dolaskom u Južnu Koreju, gdje bi se strebala susresti i s južnokorejskim predsjednikom. Njezin dolazak privukao je pozornost svjetske javnosti, a očekuje se da će južnokorejske obavještajne agencije nastojati prikupiti što više informacija o njoj dok traje posjet.

Misteriozni privatni život

Kao i o drugim osobama koje su dio vodstva Sjeverne Koreje, i o Kim Yo Jong zna se vrlo malo osobnih informacija.

Neke južnokorejske i japanske novine pisale su da je udana za financijskog dužnosnika, sina visokog dužnosnika Choe Ryong Haea te da imaju najmanje jedno dijete.

Prema drugim medijskim napisima, zaljubila se u tjelohranitelja, a neki pišu i da je sama i bez djece.

Međutim, ona je viđena u javnosti s prestenom na ruci, ali, osim toga, nijedna informacija nije sigurna.

Danas se službeno otvaraju Zimske oilimpijske igre u Pjongčangu. Informacije o Igrama i nastupima hrvatskih sportaša pratite na GOL.hr-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene