Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogubljenje

Tko je zapravo bio Kim Jong-unov tetak?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jang Song Thaek, političar koji je pogled skrivao iza zatamnjenih naočala, bio je drugi čovjek Sj. Koreje. Kako je došao na poziciju koja ga je stajala glave?

Jang Song Thaek, tetak sjevernokorejskog vođe Kim Jong una, u svojoj se karijeri uzdigao od lokalnog birokrata do potpredsjednika Nacionalne obrambene komisije i člana političkog biroa centralnog komiteta Radničke partije, samo jedno mjesto ispod Kima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pogubljenje tetka Svi očekuju sljedeći potez Kim Jong-una Slika nije dostupna Pale glave FOTO Trenutak kad su tetka Kim Jong-una POTJERALI sa sjednice

Njegova mreža poznanstava, osim Sjevernom Korejom širila se i Kinom, a Janga su smatrali arhitektom ekonomske politike koja se fokusirala na partnerstvo sa susjedom i saveznikom.

Njegove veze s Kimom bile su više političke, ali i rodbinske, budući da je bio oženjen njegovom tetkom, Kim Kyong Hui. Jang i supruga upoznali su se na Sveučilištu, vjenčali su se 1972. godine. Njihovo jedino dijete, kćer, počinila je samoubojstvo 2006., kada je ima 29 godina tijekom studija u Parizu.

Jang, inače rođen na sjeveroistočnoj granici zemlje, u gradu Chogjin, uzdigao se iz skromnih korijena. Diplomirao je na sjevernokorejskom prestižnom sveučilištu Kim Il Sung u Pjongjangu. Bio je instruktor u gradskom odboru Radničke stranke te se penjao političkom karijernom ljestvicom do visoke pozicije.

Kim Jong Un ubio tetka, evo kako je prošla tetka

Za vrijeme čistke sredinom 2000-ih poslan je u radni logor, prema Kim Young-Soo, stručnjaku za Sjevernu Koreju. Taj mu je pothvat, smatra Young-Soo, trebao 'podrezati krila'. Nije, doduše poznato, kako se izbavio iz logora.

Prošli tjedan Sjeverna Koreja objavila je da je Jang Song Thaek, pogubljen nakon što je posebni vojni sud utvrdio da je kriv za izdaju i osudio ga na smrt. Kada je 2008. postalo jasno da se život Kim Jong Ila bliži kraju, režim je zagovarao nasljednika - Kim Jong-una. Upravo tada počeo je Jangov vrtoglavi uspon. Imao je upravljačku ulogu u pripremi mladog nasljednika za vlast.

Iako na vojnom polju nije napravio ništa zapaženo, dobio je status generala, objavio je AP. Imenovan je direktorom administrativnog odjela partijskog centralnog komiteta. Pozicija je to koja mu je dala moć nad sigurnosnim agencijama kao i nad sudstvom.

Kao jak član politbiroa, piše agencija, pomogao je u osmišljanju kampanje kojom je nekada jaka vojska dovedena pod krilo stranke. Jang je igrao ključnu ulogu u formiranju ekonomske politike u osiromašenoj zemlji, naročito u širenju međunarodnih zajedničkih ulaganja, posebno s Kinom.

Jang je nedavno dobio i novu titulu: predsjednik državne komisije fizičke kulture i sporta. Ta je komisija bila jedan od projekata samog vođe, Kim Jong Una. Posljednji je put javno viđen početkom studenog na sastanku sa sportskom delegacijom Japana.

Državni mediji opisali su ga kao osobu gladnu moći i ambicioznog izazivača na prijestolje, koji se okoristio nepotizmom i favoritizmom ne bi li izgradio svoje 'malo kraljevstvo', dok je smišljao puč protiv vlastitog nećaka.

U javnom blaćenju tetka moglo se čuti, između ostalog, da je tajni kapitalist koji je distribuirao pornografiju i spiskao 4,6 milijuna eura na kocku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene