Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Terorist broj jedan"

Tko je bio Kasem Soleimani, iranski vođa u čiju je smrt upleten i Donald Trump?

Kasem Soleimani
Kasem Soleimani AFP PHOTO / KHAMENEI.IR
Aktualno Galerija Kasem Soleimani Kasem Soleimani Foto: AFP PHOTO / KHAMENEI.IR Kasem Soleimani - 3 Kasem Soleimani - 3 Foto: Afp Kasem Soleimani - 2 Kasem Soleimani - 2 Foto: Afp Kasem Soleimani - 1 Kasem Soleimani - 1 Foto: Afp +0 Trenutak eksplozije na obilježavanju obljetnice smrti Kasema Solejmanija Galerija 1/5 >>
U iranskom gradu Kermanu odjeknule su eksplozije u blizini groba vojnog zapovjednika Kasema Soleimanija, dok su hodočasnici posjećivali mjesto na četvrtu godišnjicu njegove smrti.

Snažne eksplozije pogodile su u srijedu područje u blizini Soleimanijevog groba, a dužnosnici su napade nazvali terorističkim činom.

Kasem Soleimani ubijen je prije 2020. godine u američkom zračnom napadu na bagdadsku međunarodnu zračnu luku. Napad je naredio bivši američki predsjednik Donald Trump, čija je administracija smatrala Soleimanija nemilosrdnim ubojicom, a Pentagon ga je okrivio za stotinu smrti Amerikanaca i njihovih saveznika u nizu tadašnjih sukoba u Iranu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ugriz krpelja Svećenik pronađen na podu u teškoj agoniji: Vatrogasce je dočekao strašan prizor

"General Soleimani aktivno je razvijao planove za napad na američke diplomate i članove vojske u Iraku i cijeloj regiji", priopćio je tada Pentagon, nazivajući napad na zračnu luku odlučnom obrambenom akcijom usmjerenom na odvraćanje budućih iranskih napada.

Pročitajte i ovo Policija traži osobe s fotografije - 3 Krađa u trgovini Prepoznajete li osobe s fotografija? Policija moli za pomoć

Terorist broj jedan

Sulejmanija se smatralo najmoćnijom figurom u Iranu nakon vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Khameneija. Kao zapovjednik ogranka Revolucionarne garde za prekomorske operacije, snaga Kuds, bio je arhitekt iranske politike u cijeloj regiji.

Bio je zadužen za tajne misije snaga Kuds i njihovo pružanje smjernica, financiranja, oružja, obavještajnih podataka i logističke potpore savezničkim vladama i naoružanim skupinama, uključujući Hamas i Hezbollah.

Tadašnji američki predsjednik Donald Trump, koji je naredio ubojstvo 2020., opisao je Soleimanija kao "terorista broj jedan u svijetu", prenosi BBC.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene