Poljoprivrednici iz sjeverne belgijske pokrajine Flandrije dovezli su u petak tisuće traktora u Bruxelles na prosvjed protiv plana nove regionalne vlade da smanji emisije dušika.

Galerija Prosvjed poljoprivrednika u Bruxellesu - 5 Prosvjed poljoprivrednika u Bruxellesu - 4 Prosvjed poljoprivrednika u Bruxellesu - 3 +1 Prosvjed poljoprivrednika u Bruxellesu - 2

Policija je procijenila da je na ulicama 2700 traktora. Udruge poljoprivrednika su priopćile da će vladin plan "izazvati socijalno-ekonomski pokolj".

"Slažemo se da nešto treba učiniti po pitanju dušika, ali prema poljoprivredi se ne bi trebalo ponašati drugačije u odnosu na industriju", rekao je prosvjednik Leen Engelen govoreći o jednoj od spornih točaka u vladinom prijedlogu.

Velik broj grla i upotreba gnjojiva, uz promet i gradnju, doveli su do toga da su razine dušikovog oksida u zraku i vodi u Belgiji i Nizozemskoj veće nego što dopuštaju pravila EU-a.

Plan za ograničenje emisija u Flandriji izazvao je spor unutar regionalne vlade koji nije riješen na 16-satnom sastanku ranije ovaj tjedan. Mediji prenose da premijer Jan Jambon želi da se konačna odluka donese za vikend. Nizozemski poljoprivrednici odbili su surađivati s vladom u provođenju mjera za smanjenje emisija dušika, tvrdeći da će to dovesti do pada broja grla.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju