Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće studenata izišle su na ulice Beča prosvjedujući protiv Bolonjske reforme studiranja u povodu desetogodišnjice Bolonjskog procesa, izvijestili su austrijski elektronski mediji.


Organizatori prosvjeda priopćili su da u demonstracijama sudjeluje između 10 i 12 tisuća studenata, dok policija govori o 3.200. Neposredan povod za studentske prosvjede je sastanak ministara obrazovanja i znanosti iz 47 zemalja supotpisnica Bolonjske deklaracije koji se održava u Budimpešti i Beču u povodu desetogodišnjeg jubileja procesa reforme sveučilišnog s studija.

Vezani članci Renoviranje autića Svojim nevjerojatnim talentom vraća ljude u djetinjstvo, pogledajte fascinantan proces Slika nije dostupna Dodjela diploma preddiplomskih studija po Bolonjskom procesu

Geslo prosvjeda, objavljeno prije no što je prosvjedna povorka krenula gradom, glasi 'Besplatno obrazovanje bez ograničenja za sve, bez diskriminacije', a slični su i natpisi na parolama koje studenti nose.

Prosvjedi su počeli već u srijedu noć na četvrtak, kad su studenti zaposjeli predavaonu 1 Nove zgrade instituta Sveučilišta u Beču, ali su je u četvrtak prijepodne ispraznili. Tijekom poslijepodneva počeli su se okupljati u središtu Beča, gdje su preko Mariahilfer ulice u povorci krenuli prema zgradama vlade.

Austrijskim studentima su se u prosvjedima pridružila i studentska izaslanstva iz Italije, Njemačke, Francuske, Švicarske i Turske, objavio je dnevnik Der Standard u internetskom izdanju.

Studentsku povorku prate glazbene skupine, klaunovi i plesači, a mnogi studenti opremljeni su vrećama za spavanje, termosicama i sjedalima od stiropora, pripremajući se za blokade ulica oko zgrade ministarstva znanosti u središtu grada. (Hina)