Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radnici su obustavili rad zbog nespremnosti poslodavaca na povišice plaća.


Tisuće radnika u noćnim smjenama u njemačkim tvornicama obustavile su rad u noći na četvrtak, prosvjedujući zbog nespremnosti poslodavaca na povišice plaća, objavio je u četvrtak IG Metall, najveći njemački sindikat.

Vezani članci Alexei Navalny Aleksej Navaljni prekinuo štrajk glađu, poznat i razlog: ''Ostvarili smo ogroman napredak'' Župan Danijel Marušić o isplati zaostalih plaća radnicima Đure Đakovića (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Brodsko-posavski župan najavio rješenje za plaću radnika Đure Đakovića koji su u štrajku

IG Metall, koji okuplja 3,7 milijuna radnika, odbio je prijedlog poslodavaca koji nude povećanje plaća za 2,2 posto od 1. ožujka. Sindikat želi povećanje od 5,5 posto od početka godine, poručujući kako solidan rast u najvećem svjetskom gospodarstvu opravdava taj zahtjev.

Šokirani premijerovim potezima!

Samo u Sjevernoj Rajni Westfaliji više od 3.000 radnika u 15 tvrtki prekinulo je rad na najmanje sat vremena nakon ponoći i prosvjedovalo pred ulazima u svojih tvrtka, objavila je podružnica IG Metalla.

Štrajkom su bile pogođene tvrtke u cijeloj Njemačkoj, uključujući i proizvođače automobila BMW i Daimler, kao i proizvođača opreme za automobile Schaefflera.

Tijekom dana i idućih tjedana očekuju se dodatne obustave rada.

Tarifni pregovori između poslodavaca i sindikata trebali bi se nastaviti 6. veljače u Sjevernoj Rajni Westfaliji, a 11. veljače u Baden-Wuerttembergu.

Europa se mijenja: Alternativa postaju populisti

Istodobno sa štrajkom u tvornicama, štrajkalo je i sigurnosno osoblje u dvjema manjim njemačkim zračnim lukama, Duesseldorf i Koeln/Bonn, zbog čega su kasnile stotine letova, nakon što je sindikat Verdi pozvao na štrajk zbog neuspješna tri kruga tarifnih pregovora.

Od ukupno 530 planiranih slijetanja i uzlijetanja u Duesseldorfu, otkazano ih je 205, a u zračnoj luci Koeln/Bonn od 190 otkazano je 40. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook