Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odjeci ubojstva

Times: Ubijeni desničar mogao bi postati mučenik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubojstvo vođe bijelačke južnoafričke krajnje desnice, TerreBlanchea, moglo bi rezultirati njegovim proglašenjem mučenikom.

Njegova smrt mogla bi učiniti nešto što ga je tijekom cijelog života izbjeglo, mogao bi dobiti kultni status mučenika. To ubojstvo bi moglo potaknuti rat među rasama i političku nestabilnost. On se uvijek isticao, pogotovo 80-ih godina kada je prijetio sukobom manjinskoj vladi bijelaca u slučaju da prekine apartheid. U intervjuu za Times iz listopada vidi se da mu se retorika nije puno promijenila u posljednih 30 godina.

Pročitajte i ovo Američki borbeni zrakoplov oglasio se Biden Amerikanci počeli osvetničke napade na militante u Iraku i Siriji, pristižu prve vijesti o poginulima i ranjenima Izraelski pravni zastupnici - Tal Becker (L), Malcolm Shaw (C) i Gilad Noam (D) Teške optužbe Izrael pred sudom: ''Naše pravo ne može nam biti oduzeto. Vašu dvoličnost zapamtit će nebesa''

'Našu zemlju vode kriminalci koji ubijaju i zarobljavaju. Ova zemlja je bila izvrsna i oni su sve uništili,' tada je izjavio. 'Međunarodni zakoni su na našoj strani, ubijaju nam ljude. Bijelce istjeravaju iz ove zemlje. Želimo svoju državu gdje možemo živjeti u miru.' Rekao je da je ponovno aktivirao svoju stranku Afrikanerskog pokreta otpora kako bi je očuvao od pritiska vlade koja je pokušavala ukinuti apartheid.

>> JAR: Ubijen vođa bijelih rasista

Unatoč svojoj retorici nikada nije uspio oko sebe okupiti većinu, piše Times. Njegovo ubojstvo se nije moglo dogoditi u gorem razdoblju južne Afrike. 16 godina nakon okončanja apartheida zemlja je još uvijek polarizirana. Slučaj njegovog ubojstva nadjačat će pokušaje pozitivne kampanje za svjetsko nogometno prvenstvo. Stvara se atmosfera straha. Osveta njegovih sljedbenika je gotovo sigurna stvar, iako se ne zna koliko daleko su spremni ići, stoji u komentaru lista.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene