Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tihić: U BiH može doći do sukoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić upozorio je kako bi u BiH moglo doći do sukoba ako Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice napusti tu zemlju.

'Upozoravamo i OHR i međunarodnu zajednicu na moguće posljedice odlaska prije provedbe Daytonskog sporazuma. Može doći do ugrožavanja postignutog napretka, do podjela i, ne daj Bože, sukoba. Kada bi OHR sada otišao, to bi bila neminovnost', izjavio je Tihić u intervjuu Dnevnom avazu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tihić: Dodik se ponaša kao Milošević Slika nije dostupna Mostar: Tihić optužuje Lajčaka

Upitan na koje sukobe misli, Tihić je odgovorio kako 'može doći do svih vrsta sukoba'. 

'U institucijama postoje razne mogućnosti blokada i nepoštivanja odluka', dodao je on. 

>> Veleposlanici zapadnih zemalja u BiH upozoravaju Dodika na nedopustive postupke

>> Dodik osudio Silajdžićevu izjavu o ukidanju RS

>> Dodik: BiH je trajno podijeljeno društvo

Ovo Tihićevo upozorenje uslijedilo je u vrijeme učestalih zahtjeva premijera Republike Srpske Milorada Dodika i vlasti tog entiteta da se ukine OHR u BiH i što skorije završi mandat sadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka. Takve zahtjeve čelnika RS-a podupiru u svojim istupima i ruski dužnosnici.

Ugledni 'Financial Times' u svom najnovijem broju piše kako će se za mjesec dana svi morati izjasniti o ostanku ili odlasku OHR-a iz BiH i to na sastanku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, koje je zaduženo za nadziranje stabilnosti u BiH.

Prema ocjeni lista, Moskva zbog vlastitih razloga nastoji držati stranu Srbima u BiH i nema interes za produžetak mandata OHR-a. List navodi kako je, za razliku od Moskve, Washington uvjeren da OHR treba ostati jer 'smatra da Milorad Dodik donosi nevolje'.

'Dvadeset sedam zemalja EU su podijeljene. Neke od njih, kao što su Francuska, Njemačka i Italija, smatraju da je OHR nepovratno izgubio smisao. Tako su se nenamjerno našli na istoj strani na kojoj je i Rusija', piše 'Financial Times'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene